Κυπριακός Τύπος: “Λύση ως τα Χριστούγεννα αν η Τουρκία κάνει βήματα’

Κυπριακός Τύπος:
Η επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για σεβασμό της ανεξαρτησίας του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και οι ερμηνείες της από την πολιτική ηγεσία του τόπου, η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος για λύση μέχρι τα Χριστούγεννα αν η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα, η χθεσινή αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών, και ο θάνατος Ρώσου τουρίστα από κτύπημα που δέχθηκε από ταχύπλοο σκάφος στη θάλασσα της Πάφου, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λύση ως τα Χριστούγεννα αν η Τουρκία κάνει βήματα», γράφει ότι το γάντι στην Άγκυρα έριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού ως τα Χριστούγεννα αν η Τουρκία κάνει τα αναγκαία βήματα, ενώ διαμήνυσε ότι το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας θέση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας ερμηνεύτηκαν ως στήριξη στο Διοικητή και προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, οι Λευκωσιάτες είναι ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες υγείας και τις αστικές συγκοινωνίες.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Νέο αυστηρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απηύθυνε νέα και αυστηρότερη από κάθε προηγούμενη φορά προειδοποίηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με την πρόθεση του να «ξηλώσει» τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού, γράφει ότι αυξάνεται ο αριθμός των Κυπρίων εργαζομένων στα ξενοδοχεία με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου να εκτιμά ότι τη νέα χρονιά είναι εφικτό να καλυφθεί ο στόχος οι Κύπριοι να αποτελούν το 70% των εργαζομένων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αυξάνονται οι γεννήσεις στην Κύπρο την ώρα που στην Ευρώπη υπήρξε μείωση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα μας το 2012 ανήλθε στις 10161 σε σύγκριση με 9222 το 2011.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Όλα ανοικτά για Διοικητή» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο ΔΗΣΥ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο παύσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη μέσω της νομικής οδού, για τους χειρισμούς αναφορικά με την έκτακτη ρευστότητα ELA, ενώ Λευκωσία και ΕΚΤ συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ανεξαρτησία της Κεντρικής και τα Ευρωπαϊκά θέσμια. Αλλού, γράφει ότι μεγάλος αριθμός Μορφιτών έλαβε χθες μέρος στην αντικατοχική εκδήλωση, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, και η οποία περιελάμβανε πορεία από τον Αστρομερίτη προς την Μόρφου, και μνημόσυνο πεσόντων. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία δείχνει πιο ανθρώπινο πρόσωπο σε οφειλέτες, καθώς αυτή τη στιγμή μόνο αυτοί που χρωστούν διατροφές καταλήγουν στο κελί.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Ντράγκι προειδοποιεί την Κυβέρνηση», γράφει ότι η δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ ότι αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε αμηχανία στην Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει γραπτώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας όλων των θεσμών. Αλλού, γράφει ότι νέο κύκλο ερευνών από τις ελληνικές αρχές σηματοδοτεί η ανάθεση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής σε εφέτη ειδικό ανακριτή την Πέμπτη. Σε άλλο της θέμα, η «Χ» γράφει ότι μοιραίες ήταν οι διακοπές για οικογένεια Ρώσων καθώς ταχύπλοο σκάφος σκότωσε 35χρονο τουρίστα την ώρα που κολυμπούσε.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Daily στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρόμος στη θάλασσα», γράφει ότι 35χρονος Ρώσος τουρίστας έχασε τη ζωή του καθώς κτυπήθηκε από την προπέλα ταχύπλοου σκάφους την ώρα που κολυμπούσε ένα περίπου χιλιόμετρο από την ακτή του Coral Bay στην Πάφο. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τα περιστατικά οικογενειακής βίας στην Κύπρο, με τον Σύνδεσμο για την προστασία από την οικογενειακή βία να καταγράφει περίπου 80 καταγγελίες το μήνα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο φθάνει σε πολύ ψηλά επίπεδα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο πεθαίνουν στα δίκτυα που στήνονται για αυτό το σκοπό.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...