Κύπρος: Εκτός κοινοτικής νομοθεσίας η εκλογή τούρκων ευρωβουλευτών

Κύπρος: Εκτός κοινοτικής νομοθεσίας η εκλογή τούρκων ευρωβουλευτών
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλιδη, ο οποίος έκανε λόγο για εκλογή μέχρι και δύο τουρκοκύπριων ευρωβουλευτών κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για διαμόρφωση εναλλακτικής στρατηγικής και περιγράμματος λύσης στο κυπριακό, που να προδιαγράφει τα όρια ασφάλειας του κυπριακού Ελληνισμού, ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Είναι πλέον φανερό, είπε, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν είναι διατεθειμένη, συνέχισε, να αποδεχθεί την διαπραγματευτική βάση με τα χαρακτηριστικά μίας δημοκρατικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στηριγμένης στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για κοινό ανακοινωθέν, «διότι είναι επικίνδυνες και επειδή η κυριαρχία, η διεθνής νομική προσωπικότητα και η υπηκοότητα, θα πρέπει να είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά από την πλευρά του ότι δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, λόγω και της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Τουρκία.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διεργασίες για το κοινό ανακοινωθέν.

Εξέφρασε αμφιβολίες, αν θα υπάρξει κατάληξη, αφού όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει τουρκικό κρατίδιο στο νησί.
Επιχειρεί, πρόσθεσε, να συσκοτίσει τα πράγματα και να περιλάβει τέτοια διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν, ώστε να πετύχει να δώσει υπόσταση στο ψευδοκράτος.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...