Κύριε Σημίτη ποιος διέταξε να κλέψουν τη σημαία μας;

Έγκλημα χωρίς τιμωρία στα Ίμια

Συγκλονιστική καταγγελία του Υποναύαρχου Κολιτσόπουλου, επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην περιοχή πριν από 21 χρόνια

«Μου έδωσαν εντολή να κάψω την ελληνική σημαία που υπήρχε στα Ίμια». Τα όσα αποκάλυψε ο υποναύαρχος Γιώργος Κολιτσόπουλος για εκείνες τις μαύρες μέρες της κρίσης των Ιμίων είναι και πάλι επίκαιρα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η υπόθεση των Ιμίων θα στοιχειώνει για πάντα την Ελλάδα, πρωτίστως όμως όσους χειρίστηκαν την κρίση των Ιμίων την πολιτική ηγεσία υπό τον Κ. Σημίτη και όπως φαίνεται και κάποιους από τη στρατιωτική ηγεσία. Και το ερώτημα μετά τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη είναι: Ποιος έδωσε κύριε Σημίτη εντολή να καεί η ελληνική σημαία που πήραν οι άνδρες του Λιμενικού από τα Ιμια;

Εικοσιένα χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια που έφερε πολύ κοντά στον πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία, ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Γ. Κολιτσόπουλος, ο οποίος επιχειρούσε τότε στην περιοχή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, αποκάλυψε ότι εκείνη την περίοδο ανώτατοι Έλληνες αξιωματικοί, του ζήτησαν να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ίμια και να την κάψει. Εκείνος όμως την φύλαξε.

Λίγες ημέρες μετά τη νύχτα των Ιμίων, στην περιοχή παραμένουν πολεμικά σκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Λιμενικό και κομάντος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Διοικητής της επίλεκτης ομάδας είναι ο υποναύαρχος σήμερα, Γιώργος Κολιτσόπουλος. Έιχαν εντολή να μην ανέβει κανείς στις νησίδες των Ιμίων.

«Δύο μήνες μετά την κρίση, άγνωστο πώς, βρέθηκε στη βραχονησίδα των Ιμίων μια σημαία κάτω, μεγάλη σε μέγεθος, μαζί με ένα δάφνινο στεφάνι. Χτύπησαν αμέσως τα τέλια, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας που παρέπλεε στην περιοχή, έδωσε εντολή σε μια ομάδα βατραχανθρώπων δική μας και με το φουσκωτό πήγαν και την πήραν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιτσόπουλος.

Ποιος έδωσε την εντολή

Ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών υποστηρίζει ότι η άνωθεν εντολή να καεί η ελληνική σημαία, δόθηκε για να μην πυροδοτήσει την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η ειρήνη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρεμόταν από μια κλωστή.

«Με την επιστροφή της πήρα εντολή άνωθεν, στρατιωτική και πολιτική, ότι η σημαία πρέπει να καεί. Όταν το άκουσα, ζήτησα επανάληψη και όταν επιβεβαιώθηκε, ένιωσα τη μεγαλύτερη ντροπή και ξεφτίλα της ζωής μου».

Ο επικεφαλής των Ελλήνων «κομάντος», αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή και να κάψει την σημαία. Οι πιέσεις όμως προς τον Έλληνα αξιωματικό να προβεί σε αυτήν την αχαρακτήριστη πράξη έγιναν αφόρητες. Για το λόγο αυτό, έστειλαν Έλληνα ανώτερο αξιωματικό στον οποίο ανατέθηκε η επιτήρηση της καύσης του εθνικού μας συμβόλου.

«Όταν ήρθε ο συνάδελφος, είχα ένα βαρέλι που φαινόταν από το διοικητήριο του στρατοπέδου όπου είχα βάλει μέσα στουπιά. Όταν ήρθε του είπα ότι εκεί είναι η σημαία. Έστειλα έναν βατραχάνθρωπο έριξε πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα στουπιά».

«Η σημαία βρίσκεται κρυμμένη από τους βατραχανθρώπους και ελπίζω κάποια μέρα να ανεμίσει πάλι στις βραχονησίδες. Να το δω και να πεθάνω. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια. Ότι έκανα κάτι για σωστό για την πατρίδα. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια στα μάτια των παιδιών μου γιατί έχω δυο αγόρια», συμπληρώνει ο κ. Κολιτσόπουλος.

Η αποκάλυψη του Κολιτσόπουλου επιβεβαιώνεται από τον απόστρατο αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων Κώστα Χατζηδάκη: «Στις 17 Μαρτίου του 1996 είχα υπηρεσία σε σκάφος του Λιμενικού, με αποστολή να περιφρουρήσουμε τα Ίμια. Κοντά στις 03:00 το πρωί είχαμε συναγερμό και κατάσταση εμπλοκής…Δόθηκε σήμα σε μένα και έναν συνάδελφο που βρισκόμασταν σε ένα μικρό φουσκωτό να δώσουμε στίγμα τι συμβαίνει στο νησί. Όταν δώσαμε το σήμα, μας ανατέθηκε να πάρουμε ό,τι υπήρχε πάνω στο νησί, έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τη διαδικασία που έφερε εις πέρας την αποστολή του, αναφέροντας πως έφτασε στο νησί «μισοκολυμπώντας», καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες εκείνη την ώρα στην περιοχή και από πάνω έκαναν πτήσεις τουρκικά F-16. Όταν ο βατραχάνθρωπος ανέβηκε στο νησί, εμποδίστηκε, όπως αναφέρει, από όλα τα τουρκικά πολεμικά μέσα που ήταν εκεί.

«Η ακταιωρός προσπάθησε να διεμβολίσει το φουσκωτάκι, ενώ το ελικόπτερο είχε ανοιχτή την πόρτα με τον πολυβολητή να με απειλεί». Όπως λέει, όταν βρέθηκε ενώπιον του διοικητή του και κάποιων ανδρών με πολιτικά (!), του ζητήθηκε να καταστρέψει τη σημαία. «Εγώ δεν το έκανα και την κράτησα στο σπίτι μου», αποκάλυψε ο απόστρατος αξιωματικός.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποιος έδωσε εντολή να καεί η σημαία;

Και το ερώτημα αφορά πρωτίστως τον τότε Πρωθυπουργό.

Γκρίζες ζώνες

Τα Ίμια έγιναν η αφορμή για να στηριχθεί η θεωρία των γκρίζων ζωνών με την οποία οι Τούρκοι διεκδικούν δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες αμφισβητώντας συγχρόνως την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου.

Σήμερα η Τουρκία του Ερντογάν διεκδικεί χωρίς όριο και περιορισμούς ακόμα και κατοικημένα νησιά, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και συνολικότερα στην περιοχή.

Οι απειλητικές δηλώσεις ξεκίνησαν από τον ίδιο τον Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος εμμέσως έθεσε θέμα συνόρων της Τουρκίας με τις όμορες χώρες. Συνεχίστηκαν από βουλευτές και υπουργούς οι οποίοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Προχθές μάλιστα βγήκε και πάλι το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» για έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...