Λαβρόφ: Σταθεροί εταίροι και φίλοι η Ρωσία και η Ελλάδα

Λαβρόφ: Σταθεροί εταίροι και φίλοι η Ρωσία και η Ελλάδα
Στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία αναφέρθηκε εκτενώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο κ. Λαβρόφ μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ελλάδα και Ρωσία είναι σταθεροί εταίροι και φίλοι. Και οι δύο υποστηρίζουν την ισχύ και το σεβασμό αρχών δικαίου και στην επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου. Ο διάλογος και η συνεργασία μας σε τομείς της οικονομίας και του εμπορίου προχωρούν καλά και θα επεκταθούν περισσότερο».

Στην ημερίδα δίνουν επίσης το παρών ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αλλά και ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Πριν την ομιλία του στην ημερίδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του έκανε δώρο έναν πίνακα που αναπαριστά τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Θερμό κλίμα στη συνάντηση με Παπούλια

Με ευχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι και εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για την καλή σχέση των δύο χωρών ξεκίνησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε δύο χώρες που πολεμήσαμε μαζί πολλές φορές. Μας βοηθήσατε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στο ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «στην μεγάλη απελευθερωτική επανάσταση του 1821». «Πολεμήσαμε μαζί ενάντια στο ναζισμό» πρόσθεσε.

«Σήμερα έχουμε εγκάρδιες σχέσεις. Ένα εκατομμύριο Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος. Το 2014 εύχομαι να γίνουν δύο εκατομμύρια. Διατηρούμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά αυτές είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των διμερών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει ώθηση στις σχέσεις αυτές. Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι καλές και νομίζω ότι η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τους δύο» συνέχισε.

Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τη Ρωσία «για την προσπάθειά σας να αποφευχθεί σύρραξη στην Συρία. Όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τις προσπάθειές σας. ήταν μια μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η παρέμβασή σας ήταν πολύ καλή και ανέπτυξε το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον σας συμβάλλει σε μια ισορροπία απαραίτητη για την ειρήνευση».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ είπε: «Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είμαστε δύο φίλοι λαοί και χώρες που έχουμε διαχειριστεί τα ίδια ιδανικά. Οι αρχές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας. Υπάρχουν προβλήματα που είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι συμμαχίες».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...