Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος!

Το χρέος δεν χρειάζεται «κούρεμα», αναδιάρθρωση χρειάζεται!

Μεταρρυθμίσεις και Χρέος. Τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αποκάλυψε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Καγκελάριο Μέρκελ, στο Βερολίνο. Η «σιδηρά κυρία» των δανειστών τόνισε ότι αν και υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, πριν μπορέσει να παρουσιάσει, ένα έτοιμο σχέδιο για την Ελλάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Μέρκελ και Λαγκάρντ, δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, μετά την συνάντησή τους, στο Βερολίνο, αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ, παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό μέσο ARD. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, οι δύο κυρίες των θεσμών, συζήτησαν τη συμμετοχή Ταμείου στο πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.  Η ίδια δήλωσε ότι «είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα». Παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα», αλλά οι  μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν στην Αθήνα, πρέπει «να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της».
 

Οι δύο προϋποθέσεις για να μπει το Ταμείο στο Πρόγραμμα

Η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι δυο είναι οι προϋποθέσεις για να μπει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις (συνταξιοδοτικό και φορολογία) και η μείωση του χρέους. Όπως είπε «οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές». Για το κομμάτι του χρέους, ανέφερε ότι έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής μεταξύ Αθήνας και δανειστών και «προφανώς, το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο χρέους που μπορεί να αντέξει η χώρα και η ορθή αναδιάρθρωσή του. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος».

Δεν χρειάζεται «κούρεμα» το χρέος, αλλά πρέπει να μειωθεί

Συγκεκριμένα, αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι «κούρεμα»,  του χρέους, εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μία σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, με μεγάλη μείωση των επιτοκίων.  Αν και όλα αυτά, «θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε.

Νωρίς να μιλάμε για συμφωνία

 «Χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, για να προσθέσει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές, «θα πρέπει να βρουν κοινή γραμμή για την Ελλάδα».  Πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα.
 

Κοινοτικές Πηγές: Χρειάζεται πολύ δουλειά, στην Αθήνα

Χρειάζεται πολύ δουλειά, στην Αθήνα, ξεκαθαρίζουν οι δανειστές  και το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το οικονομικό επιτελείο, θα είναι το ύψος των μέτρων στο πακέτο των «μεταρρυθμίσεων».

Οι θεσμοί, κατεβαίνουν στην Αθήνα ζητώντας μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, τα μισά θέλουν να καλυφθούν με περικοπές συντάξεων και τα άλλα μισά με  μείωση του αφορολόγητου, σύνολο 3,6 δις ευρώ, επιβάρυνσης για τον ελληνικό λαό.  Όμως αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι ότι η δέσμη μέτρων, μπορεί να είναι πολύ μικρότερη στο 1,5% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει μέτρα 2,7 δις ευρώ, λόγω της υπεραπόδοσης του 2016,

 Μετά οι δύο πλευρές, θα πρέπει να βρουν τους αριθμούς των μέτρων. Οι δανειστές ,έρχονται ζητώντας κούρεμα του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και διπλασιασμό στο ποσοστό των ομαδικών απολύσεων. Όμως, ακόμα και αν οι θεσμοί συμφωνούν, στο ύψος το μέτρων που ζητούν, δεν ζητούν όλοι οι δανειστές τα ίδια συγκεκριμένα μέτρα. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις 7 ημέρες που θα παραμείνουν στην Αθήνα οι αποστολές τους.   Από την Τρίτη, κυβέρνηση και δανειστές, θα πρέπει να δουλέψουν με ταχύς ρυθμούς, καθώς τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στα αντισταθμιστικά μέτρα, που η κυβέρνηση προτάσσει στα αντίβαρο στα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί. Από την κυβέρνηση, έχει δοθεί μία πρώτη  εικόνα.
 

Το σχέδιο για 40% λιγότερο ΕΝΦΙΑ!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο για μείωση του φόρου ακινήτων, περιλαμβάνει αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο  φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).  Θα είναι ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα, στην μείωση του αφορολογήτου.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος φόρος θα είναι έως και 40% μικρότερος του ΕΝΦΙΑ. Ο κυβερνητικό στόχος, είναι όσοι έχουν μικρή περιουσία και εισοδήματα, να πληρώνουν λιγότερα, ή καθόλου, φόρο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272090-Lagkarnt-Prota-metarrythmiseis-kai-meta-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...