Λιβύη: Κλιμάκωση της βίας μετά τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου

Λιβύη: Κλιμάκωση της βίας μετά τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου
Λιβύη: Κλιμάκωση της βίας μετά τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου


20/01/2020 – 08:35

Μπορεί η Διάσκεψη του Βερολίνου να αποφάσισε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και σεβασμό στο διεθνές εμπάργκο όπλων, όμως τόσο ο αμυνόμενος στρατός Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Αλ Σάρατζ που ελέγχει την πρωτεύουσα και όσο και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ που την πολιορκεί συνέχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις επιθέσεις. Την έναρξη των συγκρούσεων επιβεβαιώνουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και πολίτες που έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως φαίνεται τα μηνύματα των ηγετών που βρέθηκαν στο Βερολίνο θα αργήσουν να φτάσουν στην Τρίπολη και η αποψινή νύχτα όπως και τα προσεχή 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Και ένα κοριτσάκι επτά ετών ανάμεσα στους τραυματίες

Σύμφωνα με αναρτήσεις και των δύο πλευρών ακούγονται εκρήξεις στην πόλη, ενώ η πλευρά του LNA ανέφερε πως πολιτοφύλακες του GNA τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες εκ των οποίων ένα κορίτσι 7 ετών. Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι έκρυθμη λόγω και της παρουσίας Σύρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει η Τουρκία.

Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός πως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το Βερολίνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου και χωρίς να κάνει δηλώσεις αποδεικνύει πως δεν αποκόμισε τα οφέλη που θα ήθελε από την Διάσκεψη. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν αναλυτές προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την στάση του Τούρκου προέδρου.

Συμμετοχή της Ελλάδας στις… υποεπιτροπές υπόσχεται η Γερμανία

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η σύσταση των ειδικών επιτροπών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχετικά με την παρακολούθησης των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τον Μάας θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

«Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά». Οι δηλώσεις Μαας ανοίγουν μία ευκαιρία συμμετοχής και της Ελλάδας όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και η Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...