Λιβύη: Τουλάχιστον 16 τούρκους στρατιώτες ισχυρίζονται ότι σκότωσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ

Λιβύη: Τουλάχιστον 16 τούρκους στρατιώτες ισχυρίζονται ότι σκότωσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ
Λιβύη: Τουλάχιστον 16 τούρκους στρατιώτες ισχυρίζονται ότι σκότωσαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ


24/02/2020 – 11:33

Μαίνονται οι μάχες στην Τρίπολη της Λιβύης μεταξύ της Τουρκίας και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα που ελέγχει το 90% της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, δυνάμεις του στρατού του σκότωσαν 16 τούρκους στρατιωτικούς σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, μία ημέρα μετά την παραδοχή της Άγκυρας ότι πολλοί άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπεσαν «μάρτυρες» στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και έστειλε Σύρους αντάρτες, δικούς της στρατιωτικούς, καθώς και όπλα για να βοηθήσει τις αρχές που εδρεύουν στην Τρίπολη να απωθήσουν την έφοδο των δυνάμεων του Χάφταρ, που αποπειρώνται να κυριεύσουν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ στο πλευρό τους μάχονται επίσης Ρώσοι μισθοφόροι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε το Σάββατο ότι ο στρατός της χώρας του έχει υποστεί απώλειες στον «αγώνα» που διεξάγει στη Λιβύη.

«Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας του Εθνικού Συριακού Στρατού. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Έχουμε πολλούς μάρτυρες. Σε ανταπόδοση, όμως, έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν εκατό λεγεωνάριους του Χάφταρ», είπε ο Ερντογάν.

Ο «Εθνικός Συριακός Στρατός» ή «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ) είναι οργάνωση Σύρων ανταρτών που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Στην επαρχία Ιντλίμπ μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σκοτωθεί άλλοι 16 Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτικών και εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας διέγραψε τα μικρά εδαφικά κέρδη που είχε σημειώσει ο ΛΕΣ με τη βοήθεια των Ρώσων μισθοφόρων, με αποτέλεσμα οι γραμμές των μετώπων να επιστρέψουν ουσιαστικά εκεί όπου βρίσκονταν όταν άρχιζε η έφοδος των στρατευμάτων του Χάφταρ τον Απρίλιο.

Οι συνομιλίες των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη επαναλήφθηκαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΚΕΣ να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις μετά τον βομβαρδισμό του λιμένα της Τρίπολης από το πυροβολικό του Χάφταρ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...