Μάλι: Βίντεο που δημοσιοποίησαν τζιχαντιστές εικονίζει Δυτικούς που κρατούνται όμηροι

Ισλαμιστές μαχητές που δρουν στο Μάλι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται ότι εικονίζει έξι δυτικούς ομήρους. Στο Μάλι πραγματοποιείται περιφερειακή σύνοδος κορυφής, στην οποία συμμετέχει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μια φωνή στα αγγλικά ακούγεται να λέει πως στο 17λεπτο βίντεο εμφανίζονται όμηροι από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Το βίντεο φέρει την ονομασία της μαχητικής οργάνωσης JNIM, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων ούτε το πότε βιντεοσκοπήθηκαν.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Ρουμάνος που εμφανίζεται στο βίντεο, ο Ιούλιαν Γκέργκουτ, είχε απαχθεί τον Απρίλιο 2015 από ένα ορυχείο στην Μπουρκίνα Φάσο.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε πως γνωρίζει για το βίντεο και ζήτησε την απελευθέρωση του ελβετού πολίτη.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία «θα αφιερώσει όλη την ενέργειά της στην προσπάθεια να εξαλείψει» τους υπευθύνους για την απαγωγή γαλλίδας ομήρου.

Η Γαλλία και οι αφρικανοί εταίροι της πρέπει να εργαστούν μαζί για να εξαλείψουν τους μαχητικούς ισλαμιστές από την ασταθή περιοχή του Σαχέλ, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του Μάλι Μπαμακό.

Οι ηγέτες της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Sahel) -Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ- αναμένεται να εγκαινιάσουν κατά τη σύνοδο αυτή μια νέα πολυεθνή δύναμη που θα έχει στόχο να καταπολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές και την παράνομη δραστηριότητα σ’ αυτή τη μεγάλη άνυδρη ζώνη.

«Καθημερινά πρέπει να πολεμάμε τρομοκράτες, μαχαιροβγάλτες, φονιάδες … τους οποίους πρέπει να ξεριζώσουμε μαζί με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή του στο Μάλι από τον Μάιο.

Μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ορισμένες με σχέσεις με την αλ-Κάιντα, πήραν τον έλεγχο του ερημικού βόρειου Μάλι το 2012. Απωθήθηκαν από τις μεγάλες πόλεις έναν χρόνο αργότερα, χάρη σε στρατιωτική επέμβαση υπό τη Γαλλία, ωστόσο συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων του ΟΗΕ, στρατιωτών του Μάλι και αμάχων.

Η βία έχει επεκταθεί σε γειτονικές χώρες στην περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής και το Παρίσι έχει αναπτύξει χιλιάδες γάλλους στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών στο πλαίσιο μιας διασυνοριακής επιχείρησης με την ονομασία Barkhane.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/291072-Mali-Binteo-poy-demosiopoiesan-tzichantistes-eikonizei-Dytikoys-poy-kratoyntai-omeroi ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...