«Μάχη» για τα έσοδα του Τουρισμού

ΤτΕ: ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 430 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ, ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                                    

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ 7,1%.

Μειώθηκαν οι εισπράξεις από τον Τουρισμό, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση, με το 8μηνο του 2015.

Οι Τουρίστες που ήρθαν στην χώρα μας, πληρώνουν λιγότερα ανά άτομο, πράγμα που σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), έφερε πτώση συνολικά στα έσοδα, της τάξης του 7,1%. Το χειρότερο είναι ότι μέσα σε αυτή την περίοδο,  περιλαμβάνονται και οι τρεις μήνες του καλοκαιρού, που παραδοσιακά οι ροές των εσόδων αυξάνονται.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 430 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 560 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνουν μείωση 9,2%, στα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρά την άνοδο των αφίξεων ταξιδιωτών, κατά 1,8%.

Οι εισπράξεις τον Αύγουστο μειώθηκαν στα 3,158 δις ευρώ, έναντι 3,478 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2015 και 3,16 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014.

Τον Ιούλιο, είχε καταγραφεί μείωση 3,5%.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, κατά 379 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Αυγούστου του 2015.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 245 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν πτώση κατά 9,2%, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 1,8%.

Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των αεροπορικών μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών περιορίστηκε στα 299 εκατ. ευρώ από 327 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Επίσης, βελτίωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δις ευρώ, κατά 236 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Αυγούστου του 2015.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 430 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 560 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 663 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Ισοζύγιο κεφαλαίων

Τον Αύγουστο, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε μικρό έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2015, ενώ στο 8μηνο, εμφάνισε πλεόνασμα 638 εκατ. ευρώ, κατά 24 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...