Μέτσοβο: Παράδοση με νέο πρόσωπο

Μέτσοβο: Παράδοση με νέο πρόσωπο
Με καινούργιες αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες και την Εγνατία να φέρνει στο χωριό νέους επισκέπτες, το αρχοντικό βλαχοχώρι διεκδικεί ξανά την προσοχή μας, χωρίς να χάνει τον αυθεντικά ρουστίκ χαρακτήρα και τη ζεστασιά του.

Μόνιμη η συγκέντρωση φανατικών επισκεπτών και ντόπιων στην πλατεία του χωριού. Όρθιοι οι περισσότεροι, μπροστά στα ξύλινα τραπέζια, να τρώνε σουβλάκι στο χέρι ή κοντοσούβλι στα «5Φ», διαχρονικό hot spot, κίνητρο ακόμα και για ημερήσια εκδρομή για τους Τρικαλινούς και τους Γιαννιώτες.

Αυτή η κλασική εικόνα παραμένει αναλλοίωτη μες στα χρόνια. Ο «μαγικός» δρόμος της Εγνατίας, όμως, έφερε πιο κοντά το Μέτσοβο στις γύρω πόλεις αλλά και στους τουρίστες από όλη τη χώρα που αναζητούν εικόνες και ατμόσφαιρα γνήσιου χειμωνιάτικου τοπίου. Εκεί πάντα καπνίζουν τα τζάκια, εκεί πάντα η πάχνη κρέμεται πάνω από τις στέγες των αρχοντικών.

Οι ντόπιοι φορούν ακόμα τις βαριές παραδοσιακές στολές τους τιμώντας τη βλάχικη καταγωγή τους και μιλούν τη γλώσσα τους, όχι για να εντυπωσιάσουν τους τουρίστες αλλά στις καθημερινές τους κουβέντες. Οι Μετσοβίτισσες με τα χαρακτηριστικά μαντίλια και τις ποδιές τους ανεβοκατεβαίνουν τα στενά σοκάκια, ενώ τα σπίτια τους μοσχομυρίζουν από τις παραδοσιακές πίτες που ψήνονται στους φούρνους.

Τα μικρομάγαζα πωλούν ξύλινα σουβενίρ –άλλα καλόγουστα και αυθεντικά και άλλα βιομηχανοποιημένα–, παραδοσιακές στολές, τα διάσημα τυριά του χωριού με πρωταγωνιστή το μετσοβόνε, ντόπια λουκάνικα αλλά και κρέατα. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με κύρια στοιχεία την πέτρα και το ξύλο.

Χαρακτηριστικά δείγματα –και αξιοθέατα του χωριού– είναι το Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, με το περίφημο Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης, και η Πινακοθήκη Αβέρωφ, με μια μόνιμη έκθεση 250 έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Το Μέτσοβο είναι ιδανική βάση για εκδρομές σε μοναδικά τοπία. Η γαλαζοπράσινη λίμνη του Αώου, με τα κοπάδια των αγελάδων να βόσκουν στις όχθες της, είναι στάνταρ στάση στο δρόμο προς την πανέμορφη Βωβούσα. Άλλοι βάζουν πλώρη για τα Κατσανοχώρια, για βόλτες με άλογα, ενώ οι πιο τολμηροί συνεχίζουν μέχρι τα Τζουμέρκα, για να επισκεφτούν τη Μονή Κηπίνας και τους Καλαρίτες.
athinorama.gr

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...