Μέχρι τις 27 Ιουλίου η έγκριση του νέου δανείου 2 δις από το ΔΝΤ

Ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τις αποφάσεις του Eurogroup η Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε στο Δ.Σ. του Ταμείου, την λύση της «επί της αρχής» συμφωνία για την Ελλάδα, που συμφώνησε με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, μέχρι τις 27 Ιουλίου αναμένει να έχει εγκριθεί.

Η ίδια φέρεται να  επεσήμανε ότι τελικώς το ΔΝΤ κατέληξε στο «επί της αρχής» πρόγραμμα, διότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν ακόμα έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους και σε αυτό το θέμα υπάρχει ακόμα σημαντική διαφορά.  Σε κάθε περίπτωση με αυτή την συμφωνία, χρήματα για την Ελλάδα θα εκταμιευθούν μόνο αν υπάρξει από τους Ευρωπαίους ικανοποιητική λύση για το χρέος.

Στη βάση αυτή, συνέστησε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την συμφωνία επί της αρχής, (Approval in Principle) μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ. Η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να χαρακτήρισε την συμφωνία, ως μια «άριστη λύση».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ταμείο  να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των 2 δισ. ευρώ βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γίνει υπό τον όρο ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους…. όταν το κάνουν. Αν και υπάρχουν σενάρια που θέλουν την αποσαφήνιση των μέτρων κατά την συμφωνία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης τον Οκτώβριο (μετά τις γερμανικές εκλογές), η αρχική θέση του Eurogroup, είναι ότι αυτό θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαριστεί ότι ο στόχος της κυρίας Λαγκάρντ είναι η υπόθεση της συμφωνίας να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου. O χρόνος για τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι επαρκής και πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προς σχολιασμό από τα στελέχη του ΔΝΤ τα σχετικά έγγραφα στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου προκειμένου αυτά μέσα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων να καταρτίσουν τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ είπε σχετικά με τον συμβιβασμό του Eurogroup, ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε το μέγιστο, δηλαδή την πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό τρίτο πρόγραμμα, μαζί με άμεση χρηματοδότηση. Αυτό, γιατί η Ευρώπη και συγκεκριμένα, η Γερμανία αρνήθηκε να διαπραγματευθεί το ζήτημα και το ΔΝΤ αποφάσισε να προτείνει την «επί της αρχής έγκριση».

Στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η ίδια φέρεται να είπε πως  πρέπει να γίνουν κι άλλα, για την Ελλάδα.  Παράλληλα, αξιωματούχοι από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με γνώση των εξελίξεων φέρονται να είπαν ότι «δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, απλά έγινε μία προσθήκη» στο τρίτο πρόγραμμα.  Κάτι το οποίο υποστήριξαν επισημαίνοντας ότι «εάν επρόκειτο για καινούργιο Μνημόνιο έπρεπε να το φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση». Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/289259-Mechri-tis-27-Ioylioy-e-egkrise-toy-neoy-daneioy-2-dis-apo-to-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...