Μήνυμα ειρήνης από το φεστιβάλ Ολυμπίας

Μήνυμα ειρήνης από το φεστιβάλ Ολυμπίας
«Το Υπουργείο Πολιτισμού αποφασίζει να κατοχυρώσει θεσμικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, να το εντάξει στους θεσμούς της πολιτείας και να προστατεύσει τους σκοπούς και τους στόχους που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα ώστε να έχει μέλλον και να συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμο έργο στα παιδιά, αλλά και σε εμάς του μεγάλους».

Με αυτή την δήλωση που μεταφέρθηκε δια της αντιπροσώπου του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, χαιρέτησε το 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους το περασμένο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ημέρα τη απονομής των βραβείων. Η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ Ολυμπίας που ταπεινά, σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες κλείνει εφέτος 15 χρόνια ζωής είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον του αν και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, κ. Δημήτρης Σπύρου, «ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τον θεσμό αυτό μόνο οι πολίτες μπορούν να τον προστατεύσουν. Κανείς άλλος. Το φεστιβάλ δεν ανήκει  σε πρόσωπα, δεν είναι ούτε του κ. Τζαβάρα, ούτε του (αντιπεριφερειάρχη του Νομού Ηλείας) κ. Καφύρα, ούτε του κ. Σπύρου. Είναι των παιδιών και των πολιτών του Πύργου».Εντύπωση έκανε η συμβολική κίνηση της Ρουένα Μαρτίνεζ Ουλαγιάν _προέδρου της Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου και Τεχνών CODE, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά στην Κωνσταντινούπολη, και μέλους της κριτικής επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας_ να παραδώσει στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ.  Χαράλαμπο Καφύρα ένα ρόδι. Σύμβολο ευημερίας, το ρόδι κοσμεί εφέτος και την αφίσα του 15ουΦεστιβάλ. Του παρέδωσε επίσης ένα υφαντό με ζωγραφιές από παιδιά, ένα χαλάκι-ειρήνης, όπως το αποκάλεσε. «Τα παιδιά είναι πρεσβευτές καλής θέλησης» είπε η κυρία Ουλαγιάν, όπως διαβάσαμε στο tovima.gr .

«Με αυτό το δώρο ζητάμε να έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν θέλουμε παγκόσμια ειρήνη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά, όπως έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι. Και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους είναι η τέλεια πλατφόρμα ώστε τα παιδιά μας να προσφέρουν ειρήνη και φιλία το ένα στο άλλο».

Tα βραβεία (και το σκεπτικό της κάθε βράβευσης)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα/ Kauwboy του Boudewijn Koole (Ολλανδία/ The Netherlands, 2012) για την ευαίσθητη απεικόνιση του πώς η θλίψη επηρεάζει έναν πατέρα και έναν γιο, και μας δείχνει πώς φτάνουν τελικά στην αλληλοκατανόηση.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους ΜυθοπλασίαςΦιλοδοξία/ Ambitious της Ainur Askarov (Ρωσία / Russia, fiction, 2011), για τη δύναμη της ταινίας, του πάθους ενός αγοριού για τον κινηματογράφο.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων ΣχεδίωνΤο παράθυρο/ The Window της Camille Müller (Ελβετία / Switzerland, 2012)για την πανέμορφη απεικόνιση της φιλίας των πολύ μικρών παιδιών και την άρτια καλλιτεχνική απόδοσή της.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Boudewijn Koole (Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012) να μετατρέψει μια δύσκολη ιστορία σε κάτι απολύτως αυθεντικό και δυνατό.

Βραβείο Σεναρίου Rebecca Thomas (Ηλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012) για μια καλογραμμένη ιστορία που ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο για τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού Rick Lens (Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012) για την ευαίσθητη ερμηνεία του που καλύπτει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού Julia Garner (Ηλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012)  για την απαράμιλλη ικανότητά της να μας κάνει να πιστέψουμε τα απίστευτα.Ειδική ΜνείαΨωμί/ Bread του Koray Sevindi ( Τουρκία/ Turkey, 2012), για τη ευφάνταστη παρουσίαση μιας οικουμενικής αλήθειας. Ειδική Μνεία Ο θάνατος ενός υπερήρωα/ Death of a Superhero του Ian FitzGibbon  (Γερμανία-Ιρλανδία/ Germany-Ireland, 2011), για τον νεαρό πρωταγωνιστή Thomas Brodie-Sangster, και τους υπόλοιπους νέους ηθοποιούς.

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) στο Kauwboy: Το αγόρι με την καλιακούδα / Kauwboy- Ολλανδία, 2012.

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για παιδιά και νέους (CIFEJ) σταΗλεκτρικά παιδιά / Electrick Children-ΗΠΑ, 2012

Βραβείο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEFΗ βάση κάθε ενέργειας της Unicef είναι ο Χάρτης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.Κάθε παιδιού –κι αυτού που ζει στην Αφρική κι αυτού που γεννήθηκε σε χώρα της Ασίας, των παιδιών της Νότιας Αμερικής μα και της Βόρειας, του παιδιού του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.Αγόρια ή κορίτσια, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, της γλώσσας που μιλάνε, της θρησκείας, των ηθών και των εθίμων –κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να προστατεύεται, πρέπει να του προσφέρεται η δυνατότητα να ζει με υγεία σωματική και πνευματική, να του προσφέρεται η ευκαιρία να αναπτύξει τις ικανότητές του.

Ένα καλλιτεχνικό γεγονός όπως αυτό εδώ το Φεστιβάλ, ακριβώς αυτή την ευκαιρία ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών και των εφήβων υπηρετεί. Γιατί η κάθε μορφή Τέχνης και βέβαια η πιο νεανική από αυτές –ο κινηματογράφος- συμβάλει στο να αναγνωρίσουμε τον άλλον μα και τον εαυτό μας.Κάτω από αυτήν την σκοπιά και επιμένοντας στην αξία της καλλιτεχνικής έκφρασης, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef τιμά με το βραβείο της μια άρτια από πλευράς σκηνοθεσίας ταινία, που είχε την τύχη να την πάρει στους ώμους του ένα ταλαντούχο αγόρι. Μια ταινία που μιλά με ειλικρίνεια, τόλμη και πολλαπλή κατανόηση για ένα από τα μεγάλα μυστήρια της σκέψης κάθε νέου –τον θάνατο. KAUWBOY: ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ

Βραβεία της επιτροπής του τμήματος Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs) Πρόεδρος: Ροβήρος Μανθούλης (Γαλλία) Μέλη: Dr Bashar Abbas (Συρία), Λεωνίδας Βαρδαρός (Ελλάδα), Hicham Kayed (Λίβανος), Gudrun Sommer (Αυστρία).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...