Μήνυμα Μέρκελ: Τηρείτε τους κανόνες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν η οικονομία και τα σχολεία

Μήνυμα Μέρκελ: Τηρείτε τους κανόνες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν η οικονομία και τα σχολεία
Μήνυμα Μέρκελ: Τηρείτε τους κανόνες ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν η οικονομία και τα σχολεία

Η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τρίτη (18/08) τους Γερμανούς να επιμείνουν στους κανόνες που αποσκοπούν στον έλεγχο του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να συνεχίσει την ανάκαμψή της από το lockdown.

Η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει συναγερμό σε ορισμένους ιολόγους και πολιτικούς στη Γερμανία και η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι τώρα δεν είναι η ώρα για χαλάρωση.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν επιμείνουμε με τους κανόνες, ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής είναι δυνατό», είπε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

«Αν οι αριθμοί μειωθούν μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο. Αν δεν μειωθούν, ή αν αυξηθούν, πρέπει να ρωτήσουμε τι χρειάζεται και σε κάθε περίπτωση μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων δεν μπορεί να συμβεί τώρα», τόνισε.

Η Γερμανία κατάφερε να κρατήσει σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό σε σχέση με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που ανακοινώθηκε την Τρίοτη (18/08) αυξήθηκε κατά 1.390 φθάνοντας τα 225.404, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από Covid-19 είναι 9.236.

Χαιρετίζοντας τους αυστηρότερους ελέγχους για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και καταστήματα, είπε πως οι επισκέπτες που επιστρέφουν από περιοχές κινδύνου πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Δεν είναι ένας προαιρετικός κανόνας, είναι υποχρεωτικό», είπε. Αποδίδοντας την αύξηση των μολύνσεων στη μεγαλύτερη κινητικότητα και στις περισσότερες επαφές μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά στις μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προκαλέσει τοπικά ξεσπάσματα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία.

«Για εμάς, οι προτεραιότητες είναι πρώτον, να συνεχίσει να λειτουργεί όσο πιο πολύ γίνεται η οικονομική ζωή και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας – αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προγράμματα στήριξης και δεύτερον, να καταστήσουμε δυνατή τη λειτουργία των σχολείων και των νηπιαγωγείων».

Η Μέρκελ αρνήθηκε να απαντήσει αν ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός του πιο πολυπληθούς κρατιδίου της Γερμανίας, θα μπορούσε να τη διαδεχθεί στην καγκελαρία, λέγοντας μόνο ότι είναι ένας υποψήφιος με πολλά προσόντα.

Ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους καγκελαρίους του συντηρητικού μπλοκ. Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας.

«Έλεγα πάντα ότι δεν θα εμπλακώ στη συζήτηση για το ποιος θα με διαδεχθεί στη θέση την οποία έχω ή είχα», είπε και συνέχισε: «Ο Άρμιν Λάσετ είναι υποψήφιος και, ως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, φέρει πολλά προσόντα μαζί του. Αλλά εκτός απ΄αυτό, δεν θα εμπλακώ».

Η καγκελάριος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Λάσετ αφού έλαβε μέρος σε μια συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο του κρατιδίου. Τον περασμένο μήνα η Μέρκελ είχε δώσει μια παρόμοια μη δεσμευτική απάντηση έπειτα από μια συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας, αρνούμενη να εκφράσει υποστήριξη προς οιονδήποτε υποψήφιο.

4.748 νέα κρούσματα στη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.748 κρούσματα κορωνοϊού, ο συνολικός αριθμός των οποίων έχει φθάσει τις 932.493.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 132 θάνατοι, ενώ ο συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας 15.872 άνθρωποι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...