Μήνυση κατά ΕΚΤ κατέθεσαν 6 γαλλικές τράπεζες!

Σύγκρουση γιγάντων, στον βωμό του κέρδους! Οι  έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να διακρατούν κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων που είναι «παρκαρισμένες» σε κρατικό ταμείο. Θεωρούν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ, έχουν ήδη στοιχήσει δισεκατομμύρια Ευρώ και δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν ούτε ένα άλλο Σεντ.   

 

Βέβαια η ΕΚΤ έχει αντιμετωπίσει πολλές μηνύσεις για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και από μικρότερες τράπεζες. Τώρα είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοια μεγαθήρια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αλλά η τακτική υπεράσπισης, δεν αναμένεται να αλλάξει.

Η γαλλική χρηματοοικονομική ελίτ, συγκρούεται με την επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), την Γαλλίδα,  Ντανιέλ Νουϊ. Σύμφωνα με το Reuters, αρχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δείχνουν ότι οι μηνύσεις κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE και La Banque Postale.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων που επικαλείται το ξένο πρακτορείο, δήλωσαν ότι οι τράπεζες έχουν κινηθεί κατά της απαίτησης της ΕΚΤ να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων που έχουν με τον κρατικό επενδυτικό οργανισμό Caisse des Dépôts et Consignations (CDC). Το σκεπτικό είναι ότι η έκθεση τους στις καταθέσεις αυτές, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης.

Υψηλόβαθμος νομικός αξιωματούχος, δήλωσε πως «Βλέπουμε όλο και πιο συχνά τράπεζες να πηγαίνουν στο δικαστήριο για να αμφισβητήσουν τον εποπτικό μηχανισμό. Πριν από χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...