Μίχαλος: Θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται βελτιώσεις ο εξωδικαστικός

«Θετικό βήμα» για την αγορά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, αλλά για να λειτουργήσει σωστά «χρειάζεται πολλές βελτιώσεις» , τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που συνδιοργάνωσαν οι Κοινωνικοί Εταίροι ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ και η  Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος,  με την υποστήριξη του ΕΒΕΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά γνωστά ονόματα από την ελληνική αγορά όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Α’ αντιπρόεδρος στην ΕΣΕΕ Ν. Μπόνης.

Μετά το καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη Κ. Μίχαλο, τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής και Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης. Η συζήτηση άρχισε για τα καλά, μετά τις τοποθετήσεις των τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στην εκδήλωση και εκπροσωπούσαν τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Ανάμεσα σε άλλους, το παρόν έδωσαν ο Αν. Διεθύνων Σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο ομόλογός του από την Attica Bank Γιάννης Τσακιράκης, ο Senior Manager της Τράπεζας Πειραιώς Παναγιώτης Κουμεντάκος και ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank Περικλής Κιτριλάκης.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, το πρόβλημα είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, «με τις οφειλές να συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, με τις τράπεζες να μην παρέχουν νέα χρηματοδότηση, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να λυγίζουν κάτω από το βάρος των δανειακών τους υποχρεώσεων και να κλείνουν. Με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες».

Ένας κύκλος που «πρέπει να σπάσει. Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς».  Όμως ο ίδιος τόνισε ότι «για να λειτουργήσει σωστά στην πράξη ο συγκεκριμένος μηχανισμός, χρειάζεται πολλές βελτιώσεις».

Η βασική θέση του επιμελητηρίου, θέλει τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.

Η ΚΕΕΕ,  ζητά επαρκείς και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας από συστηματικούς κακοπληρωτές, σε βάρος της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, των υπολοίπων πιστωτών, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να διασφαλιστεί και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, με δεδομένο ότι θα προκύψει ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων προς διαχείριση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις και οι ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032 .

Σε αυτή την κατεύθυνση «έχουμε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας».

790

 

45747

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/289571-Michalos-THetiko-bema-alla-chreiazetai-beltioseis-o-exodikastikos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...