Μαγείρισσες από τη Συρία «στο τιμόνι» εστιατορίου του Τορόντο

Το εστιατόριο «The Deppaneur» ανοίγει την κουζίνα του στους πρόσφυγες του Καναδά και «παραδίδει μαθήματα» ένταξης. Για ακόμη μία φορά, το φαγητό ενώνει πέρα από γλώσσες, θρησκείες και εθνικότητες

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τριντό είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πως η χώρα θα υποδεχόταν εντός του 2015 συνολικά 25.000 πρόσφυγες από τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Ο φιλόδοξος στόχος προσέκρουσε στην αρχή σε διάφορα διοικητικά προβλήματα και, στα τέλη Νοεμβρίου 2015, η κυβέρνηση παρέτεινε κατά δύο μήνες την προθεσμία για την επίτευξή του. Έγινε όμως πραγματικότητα.

Οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει σε καναδικό έδαφος έχουν κατανεμηθεί σε περίπου 250 δήμους. Η κινητοποίηση της πολιτείας υποδειγματική. Μα και ο τρόπος που η κοινωνία τους έχει υποδεχτεί «παραδίδει μαθήματα» ένταξης στα κράτη της ΕΕ, που υψώνουν πεισματικά τα σύνορά τους ενώ οι πολιτικοί διαπληκτίζονται για το πώς θα μοιραστούν το βάρος του Προσφυγικού.

Μια τέτοια ιστορία αφορά και το τελευταίο ρεπορτάζ του Guardian από το Τορόντο, που δείχνει στην πράξη ότι το φαγητό ενώνει πέρα από γλώσσες, θρησκείες και εθνικότητες. Το εστιατόριο The Deppaneur άνοιξε εδώ και μήνες τις πόρτες του στις οικογένειες Σύρων που ζουν στη γειτονιά αλλά και την κουζίνα του στις σύριες νοικοκυρές.

Οι περισσότερες από αυτές μένουν σε σπίτια ή ξενοδοχεία με μικρές κουζίνες και δεν μαγειρεύουν όπως και όσο θα ήθελαν. Ο διευθυντής του εστιατορίου, Λεν Σένατερ, τους πρότεινε να γίνουν οι μαγείρισσες του Deppaneur για μια σειρά από γεύματα, brunch, εκδηλώσεις και εργαστήρια στα οποία όσοι το επιθυμούν μπορούν να μάθουν τα κόλπα της συριακής κουζίνας από τους καλύτερους πρεσβευτές της.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...