Μακελειό από βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό με «άρωμα» συριακού εμφυλίου

Μακελειό από βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό με «άρωμα» συριακού εμφυλίου
Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ ανθρώπους -περιλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ-Χασάν, που αντίκειτο στο καθεστώς Άσαντ και ως φαίνεται ήταν ο στόχος της επίθεσης. Άλλοι 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής σε χριστιανική συνοικία στην ανατολική Βηρυτό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση την τελευταία τετραετία, και έρχεται εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει στο Λίβανο η συριακή κρίση. Ο Ουίσαμ αλ-Χασάν πρόσκειται στον αντιπολιτευόμενο ηγέτη του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι, εκ των σκληρότερων επικριτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη γειτονική Συρία.

19 φωτογραφίες Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα καίγοντας λάστιχα διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του Ουίσαμ αλ-Χασάν. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει τους δρόμους στις σουνιτικές συνοικίες της Βηρυτού. Διαδηλώσεις λαμβάνουν επίσης χώρα στην περιοχή της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα, στο Ακάρ στα βόρεια και στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε άμεσα έκκληση στους πολιτικούς του Λιβάνου να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν για την προστασία της χώρας ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησής της.

Νεκρός ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας

Ο στρατηγός αλ-Χασάν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) του Λιβάνου, ήταν επικεφαλής έρευνας που αποκάλυψε πρόσφατα μια συνομωσία για βομβιστική επίθεση και οδήγησε στη σύλληψη ενός Λιβανέζου πολιτικού που πρόσκειται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Καταδικάζει ο Αβραμόπουλος 

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα προς το φίλο Λιβανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, τη σταθερότητα του Λιβάνου», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων «με την ελπίδα ότι γρήγορα οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...