Μαξίμου: Συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα

Μαξίμου: Συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα
Συνθήκες γενικευμένης αντιπαράθεσης τείνει να λάβει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς μέχρι σήμερα οι δανειστές παραμένουν στη δογματική θέση του «όχι σε όλα» παίζοντας με τη φωτιά και τα όρια της κυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν.
Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης προσκρούει σε μία κάθετη άρνηση των δανειστών για τα τρία μεγάλα μέτωπα των συζητήσεων.

ΜΕΤΡΑ: Η Αθήνα δεν συζητά σε καμία περίπτωση τα περί 2 δισ. ευρώ που έχουν «βρει» οι δανειστές για το 2014 και επιμένει ότι τα μέτρα θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν ξεπερνάνε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει οριζόντια μέτρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και των ένστολων.

ΧΡΕΟΣ: Η κυβέρνηση θέλει λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους το αργότερο μέχρι τις ευρωεκλογές και για πολιτικούς λόγους σε εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup που αποφάσισε παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ: Το μεγάλο «αγκάθι» στη μεγάλη διαπραγμάτευση καθώς η Αθήνα, δια του Γιάννη Στουρνάρα, επιμένει ότι η μετακύλιση ομολόγων είναι μία εφικτή και ανώδυνη λύση εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έσπευσε μέσω του Γιόργκ Άσμουσεν να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι δανειστές επιμένουν να ψιθυρίζουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο κάτι που η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και αν συμβεί δεν θα συνοδευτεί με άλλα μέτρα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αιφνιδίασε ακόμη και τους «γαλάζιους» βουλευτές όταν χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου απευθυνόμενος ουσιαστικά προς την τρόικα τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μη σέβεται τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός επισημαίνοντας παράλληλα τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Αθήνα στο δημοσιονομικό κομμάτι με τη μείωση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, εμμέσως, και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος από το βήμα της Βουλής κάλεσε την τρόικα να αλλάξει ρητορική ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση.

Το σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται στην Αθήνα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους κόλπους των δανειστών: Το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να το πει ευθέως – σε όλες τις τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ – ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα όπως έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε σειρά εκθέσεών του. Ο Αντώνης Σαμαράς μετέφερε όλους αυτούς τους προβληματισμούς στην κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχαν στις ΗΠΑ ωστόσο η Αθήνα φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα παράδοξο: Οι ίδιοι οι ευρωπαίοι εταίροι της φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς μέχρι σήμερα οι πλέον μαξιμαλιστικές σχέσεις έχουν διατυπωθεί από τους εκπροσώπους των Βρυξελλών στην τρόικα.

Η ρητορική της κυβέρνησης περί των εκλογών, που άνοιξε με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, υποχώρησε χθες με το Μέγαρο Μαξίμου να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες κάλπες, ωστόσο, ουδείς στους κόλπους της κυβέρνησης μπορεί να διαβεβαιώσει το τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση που βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Οι βουλευτές βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο, αρνούνται να υπερασπιστούν κομβικές επιλογές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και όπως αναγνωρίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πως θα κινηθούν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές των δυο κομμάτων. Ο Γιάννης Στουρνάρας για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από μεγάλη μερίδα των βουλευτών της κυβέρνησης απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, παρά τις όποιες κατά καιρούς μουρμούρες Βενιζέλου, καθώς όπως διαβεβαιώνουν οι στενοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, είναι ο άνθρωπος που έχει πάρει τη σαφή εντολή να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωρίς κανένα νέο μέτρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...