Μαστεκτομή: Η Ελληνίδα “Αντζελίνα Τζολί” καταθέτει την εμπειρία της

Μαστεκτομή: Η Ελληνίδα
Πάνω από 2.000 γυναίκες την τελευταία 15ετία έχουν υποβληθεί στο γενετικό τεστ που προσδιορίζει την ύπαρξη του γονιδίου που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, το οποίο έγινε γνωστό μέσα από την ιστορία της Αντζελίνας Τζολί.
Τριακόσιες από αυτές είχαν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία ενοχοποιούνται για τον συγκεκριμένο καρκίνο. Μία από τις γυναίκες αυτές, η 33χρονη Ρ.Σ. από τη Θεσσαλονίκη η οποία υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση με την Αμερικανίδα ηθοποιό καταθέτει την εμπειρία της.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ρ.Σ. αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μεγάλη απόφαση που πήρε πριν από ένα χρόνο να υποβληθεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή.

«Η γιαγιά μου και η μητέρα μου είχαν καρκίνο του μαστού. Ο χειρουργός της μητέρας μου, η οποία εμφάνισε καρκίνο στο στήθος στην ηλικία των 43 ετών, της συνέστησε να κάνει το γενετικό τεστ και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Μάλιστα, πρότεινε να το κάνουμε κι εμείς, δηλαδή εγώ και η αδελφή μου. Το κάναμε, πέρσι, στον Δημόκριτο και το αποτέλεσμα έδειξε ότι έχουμε το γονίδιο. Οι επιλογές ήταν δύο: να κάνω συχνά εντατική παρακολούθηση και έλεγχο του μαστού ή να κάνω μια αφαιρετική επέμβαση.

Επέλεξα το δεύτερο γιατί ήθελα να τελειώνω οριστικά, ήθελα να καταπολεμήσω για πάντα τον εχθρό που είχα μέσα. Ταυτόχρονα με την επέμβαση, έκανα και την αποκατάσταση και επανήλθα σε περίπου ενάμιση μήνα. Εχω έναν γιο δύο ετών και σκέφτομαι να κάνω και άλλο παιδί. Επειδή το τεστ αυτό έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσω και καρκίνο των ωοθηκών σκέφτομαι, γύρω στα 40 και αφού κάνω ένα ακόμη παιδί, να αφαιρέσω και τις ωοθήκες μου. Στο διάστημα αυτό θα ελέγχομαι με υπέρηχο και με αιματολογικές εξετάσεις για τους καρκινικούς δείκτες» αναφέρει η 32χρονη από τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν όλες οι γυναίκες και να τρέξουν να κάνουν αυτό το τεστ, διότι αυτή η εξέταση αφορά μόνο την περίπτωση του κληρονομικού καρκίνου – δηλαδή γυναίκες που έχουν μέλη της οικογένειάς με καρκίνο του μαστού.

«Η εξέταση αυτή γίνεται και στο δημόσιο νοσοκομείο. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται στο Παπαγεωργίου, αλλά επειδή η αναμονή ήταν έξι μήνες απευθύνθηκα στοΝ Δημόκριτο όπου πλήρωσα 150 ευρώ. Πιστεύω ότι, ο κόσμος θα πρέπει να έχει μια έγκυρη και σωστή ενημέρωση και θεωρώ πολύ θαρραλέα την κίνηση της Ατζελίνα Τζολί που δημοσιοποίησε το θέμα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και αντιμετωπίζει το θέμα με προκατάληψη» συμπληρώνει.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...