«Μαύρη τρύπα» 2,6 δις ευρώ απειλεί τον ΕΟΠΥΥ!

Με έλλειμμα 2,6 δις ευρώ, ξεκινά την νέα χρονιά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)! Μία τεράστια τρύπα, στα βιβλία του, που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, την στιγμή, που οι δανειστές πιέζουν για λιγότερη συμμετοχή του Κράτους!  Η αιτία, είναι τα «ψαλιδισμένα» έσοδα του Οργανισμού από τις εισφορές των ασφαλισμένων.  Από το 2012 που δημιουργήθηκε ποτέ δεν ήταν υψηλή η εισπραξιμότητα, καθώς τα Ταμεία, δεν αποδίδουν το σύνολο των εισφορών Υγείας που έχουν ήδη εισπράξει, με αποτέλεσμα τα χρέη προς και από τον ΕΟΠΥΥ, να έχουν γίνει «βουνό»!

 Μόνο το 2015, τα Ταμεία άφησαν απλήρωτο λογαριασμό στον ΕΟΠΥΥ 895 εκατ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο του 2016 είχαν φτάσει τα 695 εκατ. ευρώ! Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, αποκαλύπτουν ότι οι οφειλές των Ταμείων από εισφορές Υγείας που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν καταβληθεί στον Οργανισμό, έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχονταν στα 2,270 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, «Καθημερινή της Κυριακής», το ΙΚΑ έχει παρακρατήσει από το 2012 έως τον περασμένο Σεπτέμβριο 347 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποζημίωσή του για δαπάνες διαχείρισης διοίκησης που παρέχει στον Οργανισμό! 
 

Τα χρέη που «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ

Τα μεγαλύτερα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ έχει το ΙΚΑ. Από το 2012 έως και τον Σεπτέμβριο δεν είχε καταβάλει εισφορές ύψους 1,163 δις, ενώ στο 9μηνο του 2016 ο νέος λογαριασμός έφτασε τα 344 εκατ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα είναι και η κατάσταση στον ΟΑΕΕ, όπου τα  με χρέη ανέρχονται στα 964 εκατ. ευρώ, Μόνο στο 9μηνο του 2016, έφτασαν τα 315 εκατ. ευρώ.

Όμως δεν είναι όλοι οι λογαριασμοί απλήρωτοι! Συνεπές είναι το ΕΤΑΑ που οφείλει μόνο 65,7 εκατ. ευρώ, κυρίως από το 2012 και 2013. Τότε δημιουργήθηκε η οφειλή και από τότε έχει αρχίσει να τα εξοφλεί.

 Παράλληλα όμως αυξάνονταν και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.  Εάν λάμβανε κανονικά τις εισφορές, θα κάλυπτε τις οφειλές του προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, κ.α.  Όμως τώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παρόχους υπηρεσιών υγείας έφτασαν το 1,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...