Μείωση των προμηθειών για τα POS, ζητά η αγορά από τις Τράπεζες

Νέα συμφωνία όπου η προμήθεια για τα POS, για πιστωτική και χρεωστική κάρτα, δεν θα υπερβαίνει το 0,5% επί της συναλλαγής, ζήτησε  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (Ε.Ε.Α), από τις τράπεζες, ειδικά, για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως, ενδεικτικά, τα περίπτερα και τα πρατήρια καυσίμων, όπου η προμήθεια, λόγω και της φύσης του τζίρου τους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%.

Η αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, από την έλλειψη ρευστότητας και τις σχεδόν απαγορευτικές προϋποθέσεις για δανεισμό, που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες.

Σε μία προσπάθεια για εποικοδομητικό διάλογο και βελτίωση των όρων για τα POS, ειδικά στην μικτή λιανική, το ΕΕΑ, ξεκίνησε σειρά συναντήσεων και διαλόγου με τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών, προκειμένου να τους ενημερώσει για προβλήματα που προκύπτουν στις σχέσεις των επαγγελματιών με αυτές.

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου,  με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου συναντήθηκε, με τον Πρόεδρο του  Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας κ.  Παναγιώτη Θωμόπουλο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ενώ ακολούθησε και συνάντηση με τον Πρόεδρο του  Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου.

Από το Επιμελητήριο, τέθηκε το θέμα των υπερχρεώσεων προμηθειών των συναλλασσομένων επαγγελματιών με την Τράπεζα μέσω POS και των υπερβολικών επιτοκίων για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Έθεσε επίσης το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και ζήτησε να μη παραδοθούν σε ανεξέλεγκτα συμφέροντα.

Επιπλέον, ζήτησε ειδικά από τον πρόεδρο της ΕΤΕ, την εγκατάσταση ΑΤΜ Αυτομάτων Συναλλαγών easypay στην έδρα του Ε.Ε.Α. και τη σύνδεσή του μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ για την πληρωμή του ΓΕΜΗ και των συνδρομών προς το Ε.Ε.Α. χωρίς προμήθεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ΕΕΑ, οι πρόεδροι των Τραπεζών ανταποκρίθηκαν, κατ’ αρχήν, θετικά στα αιτήματα του Ε.Ε.Α. και η υλοποίηση παραπέμφθηκε σε νεώτερες συναντήσεις με πρακτικές προτάσεις εφαρμογής. Το Ε.Ε.Α. κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα με τα προβλήματα των επαγγελματιών.

Όπως αναφέρεται από το Επιμελητήριο,  «τους τελευταίους μήνες γίναμε λήπτες σημαντικού αριθμού διαμαρτυριών από μέλη μας αναφορικά με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους χρήστες των υπηρεσιών POS. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή έρευνα και τα συμπεράσματά της φαίνεται να επιβεβαιώνουν πλήρως τις διαμαρτυρίες των μελών μας.

Σημαντικά υψηλές χρεώσεις, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις καθίστανται εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, (βλ. πρατήρια καυσίμων και περίπτερα, όπου οι φόροι αποτελούν σημαντικό μέρος της αξίας των πωλήσεών τους).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 9/12/2015 καθίσταται υποχρεωτικός ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα, εμφανίζονται ως υπερβολικές κάθε είδους χρεώσεις που ξεπερνάνε κατά πολύ αυτές τις τιμές.

Με αίσθημα ευθύνης προς τις χιλιάδες μελών μας, αναλαμβάνουμε ως Ε.Ε.Α. πρωτοβουλία για την αναζήτηση προϋποθέσεων κεντρικής συμφωνίας, με μία ή περισσότερες ελληνικές τράπεζες, προς όφελος των μελών μας.

Η πρόθεσή μας είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα μέλη μας, όπου η προμήθεια για τα POS, για πιστωτική και χρεωστική κάρτα, δεν θα υπερβαίνει το 0,5% επί της συναλλαγής.

Ειδικά, όμως, για συγκεκριμένες «ευαίσθητες» κατηγορίες, όπως, ενδεικτικά, τα περίπτερα (περίπου 1.500 μέλη) και τα πρατήρια καυσίμων (περίπου 900 μέλη), η επιθυμητή προμήθεια, λόγω και της φύσης του τζίρου τους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%.

Παρακαλούμε, όπως στην επεξεργασία της πρότασής σας συνεκτιμήσετε και τις δυνατότητες που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν για την συνεργασία της Τράπεζάς σας με μέλη του Ε.Ε.Α.».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...