Μετά από οκτώ χρόνια, η Ισλανδία αίρει τα Capital Controls!

 Ισλανδία, η χώρα που έσωσε τους πολίτες αντί για τις τράπεζες!

 

 

Τέλος τα Capital Controls στην Ισλανδία! Σχεδόν οκτώ χρόνια χρειάστηκαν οι Ισλανδοί για να αποτινάξουν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, από το τραπεζικό τους σύστημα! Η χώρα που αντιστάθηκε στην Ευρωπαϊκή επιτροπεία, σώζοντας τους πολίτες αντί για τις τράπεζες, επιστρέφει στην κανονικότητα.

 

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα φεύγουν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που βρίσκονται σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008. Αν και έχουν υπάρξει αρκετές χαλαρώσεις των περιορισμών, από σήμερα, έρχεται η τελική λύτρωση, που αναμένεται να δώσει και ένα μεγάλο μπόνους για τους Ισλανδικούς τίτλους.

 

Ο Ισλανδός  πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον, τόνισε ότι «πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη καμπή στην οικονομική αναδιάρθρωση μετά την κρίση του 2008 και 2009. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι αποτέλεσαν ένα απαραίτητο εργαλείο για την ανόρθωση της οικονομίας». Ο ίδιος ήταν εμφανώς κανοποιημένος.

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι «οι έλεγχοι κεφαλαίων που επιβλήθηκαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία ήρθησαν». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίζεται ότι «η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ισχύσει από τις 14 Μαρτίου».

 

Ισλανδία, η χώρα που έσωσε τους πολίτες αντί για τις τράπεζες!

 

Η Ισλανδία, αντιμετώπισε την κρίση με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα κράτη.  Μάλιστα, όταν ο πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον  ρωτήθηκε πώς η χώρα κατόρθωσε να ανακάμψει από την παγκόσμια οικονομική καταστροφή, ο ίδιος απάντησε ότι «Ήμασταν αρκετά σοφοί ώστε να μην ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές επικρατούσες ορθοδοξίες του δυτικού οικονομικού κόσμου τα τελευταία 30 χρόνια. Εισάγαμε ελέγχους συναλλάγματος, αφήσαμε τις τράπεζες να καταρρεύσουν, θα παρείχαμε στήριξη στους φτωχούς, και δεν είχαμε εισάγαμε μέτρα λιτότητας, όπως βλέπετε στην Ευρώπη».

 

Πως οι Ισλανδοί είπαν όχι στους Τροικανούς και έσωσαν την χώρα τους!

 

Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η κρίση απειλούσε την ισλανδική Οικονομία με καταστροφή, η Ισλανδία αποφάσισε να μην ακολουθήσει την συμβουλή των τροικανών (όπως κάναμε στην Ελλάδα), αλλά  αμέσως, έβαλε Capital Controls, ψήφησε εκατό νέους φόρους και μείωσε δραστικά τις κρατικές δαπάνες.  Όμως πιο σημαντικό από όλα αυτά, είναι ότι άφησε τις ιδιωτικές τράπεζες, που προκάλεσαν την κρίση να καταρρεύσουν.

 

Από την μία οι πλούσιοι επενδυτές έχασαν τα κεφάλαιά τους, αλλά από την άλλη πλευρά, ο λαός, οι φορολογούμενοι, δεν επιβαρύνθηκαν με το γιγάντιο χρέος των τραπεζών.

 

Η επιλογή αυτή, αρχικά είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Όλοι οι βασικοί δείκτες, έπεσαν στο κόκκινο, ανάπτυξη, πιστοληπτική ικανότητα, ευημερία. Όμως όπως κάθε τι και η ύφεση πέρασε. Το χειμώνα 2010, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν καθώς η χώρα άρχισε να εκμεταλλεύεται την καθαρή και φτηνή ενέργεια που διαθέτει. Κάθε χώρα έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για την Ισλανδία, είναι οι υδροηλεκτρικές πηγές και οι θερμές πηγές που καλύπτουν το 90% των ενεργειακών αναγκών  της χώρας. Για την Ελλάδα είναι ο Τουρισμός. Όταν ένα έθνος ψαράδων, καταφέρνει να κερδίσει την Τρόικα, με αυτόν τον τρόπο, αναρωτιέται κανείς, γιατί όχι και η Ελλάδα;

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/274712-Meta-apo-okto-chronia-e-Islandia-airei-ta-Capital-Controls ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...