Μετά την Αγροτική η Τράπεζα Πειραιώς φλερτάρει και με τη Γενική

Μετά την Αγροτική η Τράπεζα Πειραιώς φλερτάρει και με τη Γενική
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και την Societe General προκειμένου η ελληνική τράπεζα να αποκτήσει τη θυγατρική του γαλλικού ομίλου Geniki Bank.

Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο deal θα προηγηθεί του εδώ και καιρό συζητούμενου βασικού ελληνο-γαλλικού deal που αφορά στην πώληση της Εμπορικής.Τράπεζας. Εφόσον, λοιπόν δεν παρουσιαστεί κάποια απρόοπτη εμπλοκή οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν υπάρχουν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση της Geniki Bank από την Πειραιώς με τη Societe Generale να αποκτά μειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το deal με τη Geniki θα είναι η δεύτερη κατά σειρά κίνηση της Πειραιώς , μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ενισχυθούν περαιτέρω τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μεταξύ των μετόχων της θα συμπεριλάβει ένα διεθνή τραπεζικό κολοσσό, όπως η Societe Generale. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τη Societe Generale (όπως έγινε και στην περίπτωση της Credit Agricole) να ενισχύσει κεφαλαιακά τη Geniki και να καλύψει το κενό χρηματοδότησης (funding gap) για να προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης.

Να σημειώσουμε ότι βάση των στοιχείων του δευτέρου τριμήνου, η Geniki Bank στις 30 Ιουνίου διέθετε συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 2,15 δισ. ευρώ και καταθέσεις 2,02 δισ. ευρώ με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 106,4%. Σημειώνεται πως στο τέλος Μαρτίου η τράπεζα είχε χαρτοφυλάκιο δανείων 2,47 δισ. ευρώ και καταθέσεις 1,94 δισ. ευρώ με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 127,7%, ενώ το τέλος του 2011 είχε δάνεια ύψους 2,62 δισ. ευρώ και καταθέσεις 1,83 δισ. ευρώ κι έτσι η σχέση των δύο ήταν 143,5%.

Η βελτιωμένη εικόνα αποδίδεται στην απόφαση της μητρικής να «αγοράσει» δάνεια από τη θυγατρική της τονώνοντας τη ρευστότητά της. Έτσι η τράπεζα έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων που εκκρεμούν (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούνται) κατά 34,2%, όταν στρατηγική της για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης είναι η αύξηση των χορηγήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Societe General έχει «μηδενίσει» τη χρηματοδότηση της Geniki, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από τον ELA. Με την πρόσφατη κίνηση να μεταβιβάσει στη μητρική της δάνεια, ομολογιακά και μη, προς επιχειρήσεις, η Geniki κλείνει τη διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων και βελτιώνει τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά της.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...