Μετά την δόση έρχεται και ο ανασχηματισμός

Μετά την δόση έρχεται και ο ανασχηματισμός
Η πολυπόθητη εκταμίευση της επόμενης δόσης φαίνεται ότι θα «ξεκλειδώσει» τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου) να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» του Σαββάτου, η ατζέντα της νέας σύσκεψης περιλαμβάνει δύο σημαντικά θέματα, πέραν της συζήτησης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο νόμο περί ιθαγένειας.

Επανακαθορισμός του ρόλου των κυβερνητικών εταίρων με τον κ. Σαμαρά να ζητά από τους Βενιζέλο και Κουβέλη να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αλλά και για τη δική τους συμμετοχή.

Λειτουργία κυβερνητικών οργάνων. Ένα νέο σχήμα, πολύ περισσότερο με τη συμμετοχή των Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλάζει τα δεδομένα για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι θα αναβιώσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με τρικομματική εκπροσώπηση και στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, ενώ θα αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Σχετικά με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο Έθνος αναφέρεται ότι οι μόνοι σίγουροι για παραμονή τους είναι οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Δημόσιας Τάκης Νίκος Δένδιας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, όπως του Τάσου Γιαννίτση, του Ν.Μπίστη και του Δ.Χατζησωκράτη.

Στα νέα πρόσωπα που ακούγονται περιλαμβάνονται τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Φίλιππου Σαχινίδη, του Μάκη Βορίδη και του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης των ερευνών για πετρέλαιο και αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη.

Σχετικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους σχετικά με τις διαφωνίες του, ο κ. Κουβέλης φέρεται να έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η παραμονή του στην κυβέρνηση. Ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού εξαρτάται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την καταβολή της δόσης, σε κάθε περίπτωση τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...