Μετά το φαγοπότι… αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και νέα διοίκηση στην ΑΕΠΙ!

Απύθμενο θράσος από την οικογένεια – «νταβατζή» των καλλιτεχνών, που τώρα λέει ότι θα εργάζεται… αμισθί!..

Τα αδιόρθωτα προσπαθούν να διορθώσουν εκ των υστέρων οι διοικούντες – «τσιφλικάδες» της ΑΕΠΙ, οι οποίοι μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος χιλιάδων καλλιτεχνών, καταστηματαρχών και ιδιοκτητών ΜΜΕ προχωρούν τώρα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και αλλαγή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η οικογένεια – «νταβατζής» των Ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών, που θησαύρισε στις πλάτες 15.000 δημιουργών, βάζοντας στις τσέπες της δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα πνευματικά τους δικαιώματα,  επιχειρεί τώρα – υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων και της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας – να «μπαλώσει» την τεράστια οικονομική «τρύπα», η οποία έχει φτάσει την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας ένα βήμα πριν το μεγάλο κραχ.

Μια «τρύπα» που δημιούργησαν το αφεντικό της εταιρείας Πέτρος Ξανθόπουλος, ο γιός του Δημήτρης, η μητέρα Νικολέτα, η κόρη Νινόν, η σύζυγος του Δημήτρη Ξανθόπουλου, Μαργαρίτα Λυμπέρη και μερικά ακόμη «αρπακτικά» λαμβάνοντας αστρονομικούς μισθούς, παράνομα δάνεια και άλλα προνόμια από χρήματα που δεν ήταν δικά τους αλλά των τραγουδοποιών.

Και τώρα διατρανώνουν ότι όλοι τους θα δουλεύουν… αμισθί δήθεν για το καλό της εταιρείας που μόνοι τους ρήμαξαν.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι που θα βρεθούν αυτά τα 25 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν για να καλύψουν τα δυσθεώρητα αρνητικά κεφάλαια της ΑΕΠΙ, ενώ αναπάντητο παραμένει το εξίσου «καυτό» ερώτημα σχετικά με τα αδιανέμητα δικαιώματα προς τους δημιουργούς, που το 2014 άγγιζαν τα 42,5 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην επίμαχη ανακοίνωση, λόγω «της σοβαρότητας του θέματος, που έχει ανακύψει», η ΑΕΠΙ, «με σεβασμό στους αρμόδιους φορείς και προσηλωμένη στη διαφύλαξη των συμφερόντων των δικαιούχων-μελών της, των χρηστών μουσικής και των εργαζομένων της […] προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ, για την πλήρη κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της».

Η αμαρτωλή Ανώνυμη Εταιρεία επισημαίνει ακόμη πως «προχωρά άμεσα σε ενίσχυση, διεύρυνση και αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της με δημιουργούς-μέλη της (μετά από συνεννόηση μαζί τους)».

Μετά την οργή που ξέσπασε και τις έντονες επικρίσεις που ακολούθησαν από το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, πλέον στο ΔΣ θα συμμετέχουν και πρόσωπα υψηλού κύρους και γνώσης του αντικειμένου, ώστε να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση και εκπροσώπηση της Εταιρείας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα λειτουργήσει στην Εταιρεία και το Εποπτικό Συμβούλιο.

Όλα αυτά, βέβαια, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια ώστε να αποφευχθεί όλο αυτό το όργιο ρεμούλας που έφτασε την ΑΕΠΙ στο χείλος της καταστροφής και οδήγησε 15.000 οικογένειες δημιουργών στην απόγνωση και την εξαθλίωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«H ΑΕΠΙ, υπεύθυνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, που έχει ανακύψει, με σεβασμό στους αρμόδιους φορείς και προσηλωμένη στη διαφύλαξη των συμφερόντων των δικαιούχων – μελών της, των χρηστών μουσικής και των εργαζομένων της, ενημερώνει τα εξής:

1. Η εταιρεία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της,  έως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ,  για την πλήρη κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της. Η εν λόγω αύξηση θα ολοκληρωθεί με την εισδοχή στρατηγικού επενδυτή, εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος 2190/1920 και αποφασίστηκε στην Αυτόκλητη Καθολική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας στις 20/02/2017.

2. Η ΑΕΠΙ προχωρά άμεσα σε ενίσχυση, διεύρυνση και αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της με δημιουργούς – μέλη της (μετά από συνεννόηση μαζί τους). Στο ΔΣ θα συμμετέχουν και πρόσωπα υψηλού κύρους και γνώσης του αντικειμένου, ώστε να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση και εκπροσώπηση της Εταιρείας. Παράλληλα, πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο και τα όσα σ’ αυτό προβλέπονται, θα λειτουργήσει στην Εταιρεία και το Εποπτικό Συμβούλιο.

3. Η Εταιρεία συστήνει άμεσα Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) με διάρκεια έως και την ολοκλήρωση της ως άνω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία θα απαρτίζεται από στελέχη της Εταιρείας, μέλη της διοίκησης και εξωτερικούς συνεργάτες (νομικούς, χρηματοοικονομικούς και ορκωτούς ελεγκτές), για την έγκριση των πάσης φύσεως δαπανών και εκροών. Η εν λόγω Επιτροπή θα αναφέρεται αποκλειστικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και το Εποπτικό Συμβούλιο, εφόσον αυτό τεθεί σε ισχύ ως θεσμός με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο.

4. Για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δυνάμει της από 20.2.2017 απόφασης της ΓΣ των μετόχων της, κατά τα προβλεπόμενα στον Ν. 2190/1920, κανένα μέλος της οικογένειας των μετόχων, πλην του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας, δεν θα λαμβάνει αμοιβή.

5. Παράλληλα η Εταιρεία επεξεργάζεται Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan), το οποίο θα αποτυπώνει τις ενέργειες για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της. 

Η ΑΕΠΙ γνωστοποίησε τα ανωτέρω σήμερα (σ.σ. χθες) αρμοδίως στον κ. Ι. Χαμηλοθώρη, Πρόεδρο του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και στα μέλη του ΔΣ αυτού, την κα Λ. Κονιόρδου Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Σύλλογο Συνθετών – Στιχουργών «ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ» και το Σωματείο Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος – «ΣΩΜΣΕ».

Επιπλέον,  η Εταιρεία ενημερώνει ότι θα καταθέσει στον ΟΠΙ έως και τις 2.3.2017 εγγράφως τις απόψεις της για την έκθεση της ΕΥ (Ernst & Young).

Η Εταιρεία παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων και θα συνεργαστεί με τις αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την επιστροφή το συντομότερο δυνατό της κανονικότητας στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271697-Meta-to-phagopoti-ayxese-metochikoy-kephalaioy-kai-nea-dioikese-sten-AEPI ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...