Μετά το Brexit οι Κινέζοι αλώνουν στην Βρετανία

Μετά το Brexit οι Κινέζοι αλώνουν στην Βρετανία

Σύμφωνα με συμπεράσματα νέας οικονομικής ανάλυσης της κυβέρνησης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι φτωχότερο οικονομικά υπό οποιαδήποτε μορφή Brexit, σε σύγκριση με την κατάσταση που θα ήταν αν παρέμεινε στην Ε.Ε..

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να έχει συρρικνωθεί κατά 3,9% μετά από 15 χρόνια, με βάση το σχέδιο Brexit του Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια μη – συμφωνία για Brexit θα μπορούσε να επιφέρει καίριο χτύπημα στην οικονομία με πτώση κατά 9,3%. Μετρούμενο το αποτέλεσμα σε πραγματικούς αριθμούς, όπως λένε οι ανεξάρτητοι αναλυτές, το 3,9% του ΑΕΠ θα ισοδυναμούσε με περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες (128 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως στη δεκαετία του 2030. Η δε Τράπεζα της Αγγλίας σε δήλωσή της, υποστήριξε ότι το ΑΕΠ θα ήταν τουλάχιστον 1% υψηλότερο σε πέντε χρόνια εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ψηφίσει για να παραμείνει στην Ε.Ε..

Είναι φανερό ότι σχεδόν όλες οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις στη χώρα, προειδοποιούν ότι το Brexit θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο φτωχότερο. Στο δε χειρότερο σενάριο, του «μη συμφωνηθέντος Brexit», η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8%, οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν κατά 30% και τα επιτόκια θα αυξηθούν, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στην όλη αυτή εικόνα, πληθαίνουν οι φωνές στο Λονδίνο για ένα νέο δημοψήφισμα. για παράδειγμα, ο Τζον Μακ Ντόνελ του Εργατικού Κόμματος, προέβλεψε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα της Ε.Ε. είναι «αναπόφευκτο», καθώς η δυναμική του αυξάνεται. Ωστόσο, η εβδομάδα έκλεισε με τρεις θορυβώδεις 8ωρες συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων και αναμένονται άλλες δύο, στις 10 Δεκεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου, οπότε και η βρετανική κυβέρνηση αναμένει οι βουλευτές να ψηφίσουν την συμφωνία Brexit του Μαΐου. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι γνωστό ότι η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη.

Ήδη, το Εργατικό κόμμα, ζητάει πρόωρες εκλογές, με το αιτιολογικό ότι δεν περνάει η συμφωνία από την Βουλή. Οι εξελίξεις αυτές στην Βρετανία, ενδιαφέρουν και έναν άλλο παγκόσμιο παίκτη. Και αυτός είναι η Κίνα, καθώς οι κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και με αυξητική τάση και μετά την έξοδο, σύμφωνα με έκθεση του Πεκίνου.

Όπως αναφέρει ο Ολλανδικός επενδυτικός οίκος TMF, η αδύναμη λίρα και το νέο φιλελεύθερο οικονομικό περιβάλλον αλλά και η διεθνής οικονομική θέση του Λονδίνου, συμβάλλουν στο να διατηρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ελκυστικό για τους Κινέζους επενδυτές παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η Brexit. Η ανάλυση του οίκου TMF για την επενδυτική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Κίνας καταγράφηκε σε μια Λευκή Βίβλο που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιχειρηματιών Κίνας – Βρετανίας. Η εταιρεία διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάστηκαν το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ότι φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχθεί περισσότερες κινεζικές επενδύσεις, από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το Πεκίνο, βλέπει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Βρετανία, και μάλιστα στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων του.

Οι τομείς για τους οποίους ενδιαφέρεται το Πεκίνο είναι η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, logistics και οι μεταφορές.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Κίνα, καθιστώντας τον, ως τον πιο δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό μετά τη Σουηδία, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Οι τομείς της «πραγματικής οικονομίας», συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υγείας και της βιοτεχνολογίας, καθώς και των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, έγιναν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, καθώς ο τομέας των ακινήτων και της φιλοξενίας απώλεσε την πρώτη θέση. Έτσι, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα της Βρετανίας, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, καθώς εγκαταλείπει την Ε.Ε., δεν φαίνεται να ανησυχεί το Πεκίνο. Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία, ως μια επενδυτική ευκαιρία.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/348128-Meta-to-Brexit-oi-Kinezoi-alonoyn-sten-Bretania ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...