«Μετωπική» στην G20 για ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα!

Όχι κοντόφθαλμες πολιτικές στο εμπόριο, η συμβουλή του ΔΝΤ ενόψει G20!

Να αποφύγουν τις «κοντόφθαλμες» εμπορικές πολιτικές καλεί τους ηγέτες της G20 το ΔΝΤ και να συνεργαστούν για να λύσουν τις οικονομικές και εμπορικές διαφορές τους.  Η απόσταση ανάμεσα σε Ευρώπη και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, είναι σημαντική και ενόψει της πρώτης συμμετοχής του νέου Αμερικανού Προέδρου στην Σύνοδο, το Ταμείο, σε οικονομικό ενημερωτικό σημείωμα του προς τους ηγέτες, συνιστά σύνεση δύο μέρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου στο Αμβούργο.

Από την μία πλευρά, η κατεύθυνση «η Αμερική πρώτη» που έχει δώσει ο Πρόεδρος Τραμπ και από την άλλη, οι δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας και οι πληγωμένοι Γερμανοί. Μέρκελ και Σόιμπλε, είχαν ποντάρει πολλά στην Γερμανική προεδρία της G20, καθώς θα δινόταν στο Βερολίνο να προωθήσει τις πολιτικές του σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως η εκλογή Τραμπ, τους ανέτρεψε τα σχέδια…

Η Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, είχαν ποντάρει στην εκλογή Κλίντον και έβλεπαν το 2017, την χρονιά του θριάμβου που θα οδηγούσε το κόμμα «καβάλα» στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, έφερε «τούμπα» όλες τις προτεραιότητες της ατζέντας και αντί οι ηγέτες να συζητούν για το γερμανικό πλάνο, έπεσε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων η κλιματική αλλαγή, που νόμιζαν ότι ήταν ένας φάκελος που είχε κλείσει μετά την συμφωνία του Παρισιού.

Σε κάθε περίπτωση Οι συνομιλίες θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες και κανείς δεν ξέχασε την Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Ιταλία, που ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε «χέρι» στις χώρες του Νάτο που δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους για αμυντικές δαπάνες.  Επίσης μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τις απροκάλυπτες απειλές Τραμπ, ότι θα βάλει φόρο στα ξένα προϊόντα, (οι Γερμανοί ακόμα θυμούνται το 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Γερμανία) και άλλα μέτρα προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Αν μέσα σε αυτή την συνταγή, προσθέσεις και την επαναδιαπραγμάτευση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με την ΕΕ, τότε οι Ευρωπαίοι, δεν ξέρουν από πού θα τους έρθει το επόμενο «κεραμίδι».

Η G20 είναι Σύνοδος με πολλούς παρατηρητές αλλά λίγους και εκλεκτούς εντός του «κλαμπ». Συμμετέχουν η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ινδονησία, ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Ε.Ε. Προσκεκλημένα κράτη είναι η Ισπανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη.

 Με τα νέα θέματα να έχουν «καταλάβει» το πρόγραμμα των συναντήσεων, ε υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά ζητήματα που λόγω των εξελίξεων χάνουν μερίδιο της προσοχής των ηγετών. Τέτοια είναι οι συγκρούσεις στη Συρία και η ανοιχτή πληγή της Ουκρανίας.

 Σε κάθε περίπτωση,  το ΔΝΤ έστειλε το σημείωμά του, ως ανεξάρτητος υπερεθνικός οργανισμός, αλλά κανείς δεν ξεχνά ούτε λεπτό ότι οι ΗΠΑ, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ανάμεσα σε άλλα, οι πιστωτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τονίζουν ότι ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες και ένα ανοικτό σύστημα συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «όπως έχει δείξει η ιστορία, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει η κοντόφθαλμη επιδίωξη πολιτικών μηδενικού αθροίσματος είναι να βλάψουν όλες τις χώρες».

Όπως εξηγεί το Ταμείο, «επειδή οι εθνικές πολιτικές αναπόφευκτα αλληλεπιδρούν σε κρίσιμους τομείς, δημιουργώντας έντονες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις χώρες, η παγκόσμια οικονομία δουλεύει καλύτερα για όλους όταν εκείνοι που χαράσσουν πολιτική εμπλέκονται σε έναν τακτικό διάλογο και εργάζονται εντός συμφωνημένων μηχανισμών για την επίλυση διενέξεων».

Βέβαια, στο σημείωμα του ΔΝΤ τονίζεται η σημασία διατήρησης της πολυµερούς συνεργασίας, μία παρότρυνση που έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ, έφεραν τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς Γερμανίας και Κίνας, όταν άρχισαν να μιλούν για την επιβολή δασμών σε ατσάλι ή στην επιβολή ποσοστώσεων. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291568-Metopike-sten-G20-gia-EPA-Eyrope-kai-Kina ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...