Με δάνειο 20 δις ευρώ θα σώσουν τις τράπεζες οι Ιταλοί!

Ό Ιταλός φορολογούμενος θα πληρώσει την διάσωση των ιταλικών τραπεζών, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρώπης! Όλα δείχνουν ότι  η νέα ιταλική κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει δάνειο 20 δις ευρώ,  προς τι τράπεζες, ώστε να σωθεί η Ιταλία (και η Ευρώπη), από τα χειρότερα! Πρώτη στην λίστα αναμένεται να είναι η τρίτη σε μέγεθος και ιστορικότερη τράπεζα , Monte dei Paschi di Siena.

Η τράπεζα της Σιένα, χρειάζεται 5 δις ευρώ πριν αλλάξει ο χρόνος και όπως μετέδωσε το BBC,  εάν δεν την σώσουν οι αγορές (ιδιώτες επενδυτές), τότε ο κρατικός δανεισμός είναι η μόνη της ελπίδα και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι άμεσες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρόθεση να σωθούν οι τράπεζες με κρατικό δανεισμό έχει γίνει ξεκάθαρη από τον νέο Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Για την ιταλική κυβέρνηση, από την μία είναι ανάγκη να αποτραπεί μία νέα τραπεζική κρίση, αλλά από την άλλη,  αν ξεκινήσει σχέδιο διάσωσης, τότε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το  bail in, οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν ζημίες, καθώς προβλέπεται «κούρεμα» για τους επενδυτές. Αν αυτό δεν σταθεί αρκετό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, μία επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα έφερνε ακόμα και «κούρεμα» καταθέσεων από 100.000 ευρώ και πάνω!

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, σε δήλωσή του,  χαρακτήρισε ως «προληπτικό μέτρο», την έγκριση από την βουλή του δανείου και πως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «είναι καθήκον μας να λάβουμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις. Ελπίζω όλα τα πολιτικά κινήματα στο κοινοβούλιο να μοιραστούν αυτήν την ευθύνη».

Βέβαια κανείς στις διεθνείς αγορές, δεν πιστεύει ότι το δάνειο θα εγκριθεί μόνο και μόνο για να μείνει στο συρτάρι και αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και από την νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος τόνισε ότι «τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η επάρκεια ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και να στηριχθούν άλλες προβληματικές τράπεζες».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...