Με διαγραφές δανείων και ρυθμίσεις το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων!

Στο στόχαστρο των τραπεζών, θα μπουν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές!

Ώρα να ξεκαθαρίσει η αγορά από τα «ζόμπι» και τους «μπαταχτσήδες»! Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2016 – 2017 που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα και υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ήταν αυτό προς τις τράπεζες, ότι έχει φτάσει η ώρα να ξεκαθαρίσει η αγορά και να ληφθούν δράσεις για τα κόκκινα δάνεια. Στο στόχαστρο των τραπεζών, θα μπουν οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

 Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος, καλεί τις τράπεζες να εντείνουν στο προσεχές διάστημα τις προσπάθειες για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» του τραπεζικού συστήματος.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις επιχειρήσεις χωρίς προοπτικές βιωσιμότητας και να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι τράπεζες, οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, επιβραβεύοντας έτσι την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. 

 Παράλληλα η ΤτΕ, τονίζει ότι οι τράπεζες, πρέπει να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή, επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ. Συνολικά, όπως αναφέρει, οι ανωτέρω παρεμβάσεις αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού και τις συνθήκες κερδοφορίας και ρευστότητας των τραπεζών.

  Στο νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί, οι τράπεζες θα είναι περισσότερο σε θέση να μειώσουν το κόστος του πιστωτικού κινδύνου και τα περιθώρια επιτοκίων. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και θα διευκολύνει επίσης τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών.

Σειρά εξελίξεων, όπως η μείωση του κόστους δανεισμού, η απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα επηρεάσουν θετικά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι φιλόδοξοι. Στην Έκθεση, αναφέρεται ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό και εξακολουθεί να φρενάρει τις νέες δανειοδοτήσεις.

Οι διαγραφές δανείων μείωσαν τα κόκκινα δάνεια στα 106 δις ευρώ

Στο τέλος Δεκεμβρίου, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε, κοντά  106 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο από τα 108 δις ευρώ του 2015. Μία βελτίωση ύψους περίπου 2 δις ευρώ και ήταν αποτέλεσμα διαγραφών δανείων και αφετέρου του γεγονότος ότι κάποιες πιστώσεις που είχαν παρουσιάσει καθυστέρηση άρχισαν και πάλι, μετά από αναδιάρθρωση της οφειλής, να εξυπηρετούνται, αντισταθμίζοντας έτσι, σε συνδυασμό με τις αποπληρωμές δανείων και τις εισπράξεις από ρευστοποιήσεις, τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σχεδόν τα μισά δάνεια είναι κόκκινα!

Το α’ τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κυρίως λόγω διαγραφών δανείων (ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο), τα οποία διαμορφώθηκαν σε 105,1 δισ. ευρώ ή 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων. Ανά κατηγορία δανείων, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 42,2% για τα στεγαστικά δάνεια, 45,0% για τα επιχειρηματικά και 54,2% για τα καταναλωτικά δάνεια.

Σε αδιέξοδο οι μικρές επιχειρήσεις το 68,3% των δανείων τους εέχει κοκκινίσει!

 Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δέχτηκαν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής κρίσης. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (25,9%) και τη χειρότερη τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (68,3%) και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (60,7%).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/290883-Me-diagraphes-daneion-kai-rythmiseis-to-xekatharisma-ton-kokkinon-daneion ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...