Με επιτυχία αναβίωσε το «Γαϊτανάκι» στην Ανάληψη Θέρμου (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Το «Γαϊτανάκι» αναβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στην Ανάληψη Θέρμου.

Ο παραδοσιακός χορός «Γαϊτανάκι ή Κατσούδας» χορεύεται στο χωριό Ανάληψη κάθε χρόνο την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Το έθιμο τιμά τη μνήμη του κλέφτη Κατσούδα και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες σε δύο ομόκεντρους κύκλους.
Χαρακτηριστικό είναι το «πλέξιμο», καθώς οι χορευτές του έξω κύκλου περνούν τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια των χορευτριών του μέσα κύκλου.

Την παρουσίαση του εθίμου τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Φεύγας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Θέρμου, ο Πρόεδρος της Ανάληψης κ. Γεώργιος Πετρόπουλος, Πρόεδροι και μέλη τοπικών Κοινοτήτων και Συλλόγων, καθώς επίσης κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες,

Πρωτοστάτης του εθίμου, ο Τέως Πρόεδρος Αναλήψεως και Τέως Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμου   κ. Κωνσταντίνος Γλαβάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση  του Συλλόγου Αναληψιωτών, της Κοινότητας Αναλήψεως και του Δήμου Θέρμου.

Το «Γαϊτανάκι»  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, το «Γαϊτανάκι» της Ανάληψης εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Πρόκειται για εθιμικό δρώμενο που επιτελείται τη Δευτέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού Ανάληψη (πρώην Δερβέκιστα), του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά χορεύουν όλοι μαζί και τραγουδούν το «Γαϊτανάκι», χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Το δρώμενο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όσοι έχουν μετοικήσει, αποτελεί στοιχείο ενδυνάμωσης των σχέσεων των μελών της κοινότητας και ενίσχυσης του αισθήματος της κοινής καταγωγής, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν μακριά από την Ανάληψη.

thermonews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...