Με λιγότερα από 500 ευρώ σύνταξη ζουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι!

Το 1% των συνταξιούχων είναι νεότεροι από 25 ετών – Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν 7 και 10 συντάξεις!  – Υπ. Εργασίας:  Άλλαξε η μεθοδολογία στις εκθέσεις του «ΗΛΙΟΣ»  για τις συντάξεις

Με λιγότερα από 500 ευρώ κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι! Την δραματική συρρίκνωση των συντάξεων μέσα στα χρόνια των μνημονίων, δείχνουν τα στοιχεία με της έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» (Δεκέμβριος 2016), που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.  Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, η μέση κύρια σύνταξη είναι 722  ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική στα 170 ευρώ και στα 97  ευρώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Το υπουργείο, ανακοίνωσε τη νέα  μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στις εκθέσεις του συστήματος ΗΛΙΟΣ, για τις συντάξεις και  για τη δημοσιονομική απεικόνιση των δεδομένων. Συνοπτικά, οι αλλαγές, περιλαμβάνουν τον συνυπολογισμό των κρατήσεων φόρου και τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ ώστε σύμφωνα με το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά να είναι συμβατά με τις δημοσιονομικές αναφορές.  Επίσης, ξεχωριστά, εμφανίζεται το ΕΚΑΣ. Τα στοιχεία του μηνός Δεκεμβρίου,  είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα είναι 2,6 εκατ. και μοιράζονται κάθε μήνα 2,3 δις ευρώ. Από αυτούς, το 1% είναι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών, ενώ υπάρχουν και δύο συνταξιούχοι που λαμβάνουν 10 συντάξεις κάθε μήνα!

Αναλυτικά, ο αριθμός των συνταξιούχων της χώρας ανέρχεται σε 2.631.052 και η μηνιαία δαπάνη που καταβλήθηκε ανήλθε σε 2.336.678.419 ευρώ.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η κατανομή των δικαιούχων ΕΚΑΣ ανά εύρος καταβαλλόμενου ποσού, η μηνιαία δαπάνη και ο μέσος όρος ΕΚΑΣ. Παρατηρείται ότι το πλήθος ανέρχεται σε 230.730 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ σε 49.355.666,83 ευρώ

Διαστρωμάτωση Συνταξιούχων

Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.241.575 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 965.051 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 340.850 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρείς συντάξεις ενώ πολύ περιορισμένος αριθμός λαμβάνει πάνω από επτά συντάξεις. Ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι την Ελλάδα, υπάρχουν 3 συνταξιούχοι που λαμβάνουν συνολικά όχι μία, όχι δύο, αλλά δέκα συντάξεις! 

Συνταξιούχος ετών 24!

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες για την ηλικία των συνταξιούχων. Συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών λαμβάνουν συντάξεις λόγω θανάτου ή αναπηρίας. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων ανδρών (σε ποσοστό 19% του συνόλου) είναι ηλικίας μεταξύ 66-70 ετών ενώ των συνταξιούχων γυναικών (σε ποσοστό 16,4 του συνόλου) είναι ηλικίας μεταξύ 76-80 ετών. Υπενθυμίζεται, ότι για τον υπολογισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης αθροίζονται στην κατηγορία σύνταξης γήρατος και όλες οι συντάξεις άλλων κατηγοριών (θανάτου, αναπηρίας) που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος.

Το 24% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 31% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 39% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1% ή 14.997 είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Οι συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, το συνολικό πληρωτέο ποσό των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 54.235.595,92 ευρώ και το συνολικό ποσό συντάξεων σε 5.077.844,37 ευρώ για την πληρωμή 12.465 συντάξεων. Αντίστοιχα, το συνολικό πληρωτέο ποσό αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 3.979.115,30 ευρώ  και το συνολικό ποσό συντάξεων σε 694.694,85 ευρώ για την πληρωμή 1.368 προσωρινών συντάξεων.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας, δημοσιεύει τις εκθέσεις του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για την αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των χορηγούμενων συντάξεων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016, Νοέμβριο 2016 και Οκτώβριο 2016.  

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Στη βελτίωση της μεθοδολογίας, με τον εμπλουτισμό των στατιστικών μέτρων ελέγχου που χρησιμοποιούνται (χρήση και της διάμεσης τιμής).
  2. Στην απεικόνιση των δεδομένων με τρόπο που να περιλαμβάνει το σύνολο της δημοσιονομικής δαπάνης για τις συντάξεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι προηγούμενες απεικονίσεις των δημοσιονομικών δεδομένων στις Εκθέσεις του «ΗΛΙΟΣ» δεν περιελάμβαναν σε πολλούς πίνακες τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, με  αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται η πραγματική συνταξιοδοτική δαπάνη.
  3. Στο διαχωρισμό των μερισμάτων από τις επικουρικές συντάξεις και τη ξεχωριστή απεικόνιση τους.
  4. Στη βελτίωση της απεικόνισης των δεδομένων με τη χρήση και μικρότερων εισοδηματικών κατηγοριών, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια η δημοσιονομική δαπάνη, ειδικά για τις χαμηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  5. Στην αναλυτικότερη απεικόνιση και περιγραφή των πινάκων με μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με το φύλο και την ηλικία, ώστε να μπορούν να γίνουν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών.
  6. Στην ακριβέστερη περιγραφή των απεικονιζόμενων δεδομένων εντός των κειμένων, ώστε να είναι σαφές ότι δεν αφορούν το εισόδημα από τις συντάξεις αλλά την δημοσιονομική δαπάνη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιτυγχάνεται η ορθότερη αποτύπωση των δεδομένων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/284861-Me-ligotera-apo-500-eyro-syntaxe-zoyn-1-2-ekat-syntaxioychoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...