Με πολιτοφυλακή απαντά η Ρωσία στο μεταναστευτικό κύμα

Με πολιτοφυλακή απαντά η Ρωσία στο μεταναστευτικό κύμα
Στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ (στη Ρωσία την περιοχή αυτή συχνά την αναφέρουν ως Κουμπάν) θα δημιουργηθούν ειδικά αποσπάσματα Κοζάκων τα οποία θα εμποδίζουν τη μετοίκηση στην περιοχή όσων προέρχονται από τον Βόρειο Καύκασο. 
Τη σχετική δήλωση έκανε πρόσφατα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνοντάρ, Αλεξάντρ Τκατσιόφ, στη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Κρασνοντάρ προτείνει οι κοζάκοι να αναλάβουν καθήκοντα της τοπικής αστυνομίας. Πηγή: TASS

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα ασκήσουμε πίεση, θα ζητάμε έγγραφα και θα εφαρμόζουμε κατά γράμμα την προβλεπόμενη μεταναστευτική πολιτική (τόπος προέλευσης, σκοπός της μετακίνησης κλπ)», δήλωσε ο κυβερνήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί ο υφιστάμενος συσχετισμός ανάμεσα στον ρωσικό πληθυσμό και τους εκπροσώπους των άλλων εθνοτήτων. Ιδιαίτερα ανεπιθύμητοι είναι για τον κ. Τκατσιόφ είναι οι προερχόμενοι από την Αρμενία, την Αντιγκέα και το Νταγκεστάν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνήτη, στα αποσπάσματα θα παραχωρηθεί το δικαίωμα να επιβλέπουν την τήρηση του νόμου και να πραγματοποιούν έλεγχο στοιχείων ταυτότητας, να οδηγούν τους παραβάτες στην Αστυνομία, καθώς επίσης και να κάνουν ελέγχους στα κέντρα διασκέδασης. Τα μέλη τους θα φορούν τη στολή των Κοζάκων, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να φέρουν οποιοδήποτε οπλισμό.

Ο Φόβος ενός «ρωσικού Κοσόβου»

Εξηγώντας την ανάγκη που τον οδήγησε σε αυτή του, την απόφαση, ο κυβερνήτης αποφάσισε να προβεί σε μια επίδειξη των πολύπλευρων γνώσεών του κάνοντας έναν παραλληλισμό με τα πρόσφατα γεγονότα στα Βαλκάνια. Κατά την άποψή του, σε περίπτωση αλλαγής της εθνικής σύνθεσης στην περιοχή, το Κρασνοντάρ ίσως να έχει μελλοντικά την τύχη του Κοσσόβου. Ταυτόχρονα, ο κ. Τκατσιόφ κατέθεσε τη δική του πρωτότυπη ερμηνεία επί των διεθνοτικών ζητημάτων: Σχολιάζοντας ωστόσο,  τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κυβερνήτης μπέρδεψε τους Σέρβους και τους Κροάτες.

«Βλέπουμε ότι στη Γιουγκοσλαβία υπήρχαν  Αλβανοί, Κροάτες… Αρχικά οι Κροάτες ήταν το 80% και οι Αλβανοί το 20%. Στη συνέχεια συνέβη ακριβώς το αντίθετο, μέσα σε 50 μόλις χρόνια. Άρχισαν να καταστρέφουν τους ναούς, επέβαλαν την κουλτούρα και τη θρησκεία τους, ακολούθησαν οι συγκρούσεις, οι εκτοπισμοί, τα αιματηρά επεισόδια, ένας μικρός πόλεμος, και τελικά ο μεγάλος πόλεμος. Κι αυτό ήταν όλο. Δεν υπάρχει ούτε χώρα, ούτε λαός, παρά χιλιάδες πρόσφυγες».

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την άποψη του προεξάρχοντος των αρχών της περιοχής, οι Κοζάκοι, οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούνται τμήμα του ρωσικού λαού, αποτελούν ξεχωριστό έθνος: Ο Τκατσιόφ ανέφερε ότι οι Κοζάκοι είναι και αυτοί ένας λαός, «όπως οι Ρώσοι, οι Τάταροι, οι Μολδαβοί κ.α.».

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του Τκατσιόφ προκάλεσαν αμέσως μεγάλο σκάνδαλο στα ρωσικά ΜΜΕ, καθώς δεν είναι συχνό φαινόμενο να ακούγονται ανάλογες απόψεις από έναν αξιωματούχο σε τόσο υψηλή θέση. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δηλώσεις του κυβερνήτη βρίθουν από λαϊκισμό και αποτελούν μια προσπάθεια να ενισχύσει την πολιτική θέση του στην περιοχή, η οποία κλονίστηκε φανερά ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Κριμσκ. Προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμού από την ανεπάρκεια που επέδειξαν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ως προς την αποτροπή της καταστροφής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι στο νότο της Ρωσίας υφίσταται εθνοτική ένταση, ενώ στο Κουμπάν είναι γνωστό ότι υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις.

Ο γνωστός ρώσος τηλεπαρουσιαστής Μαξίμ Σεβτσένκο θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του κυβερνήτη αποτελεί ευθεία παράβαση του συντάγματος και «μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες». Είναι αυτονόητο ότι το σύνταγμα της Ρωσίας εγγυάται σε όλους τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανεξαρτήτου εθνικότητας το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, και παρόμοιες ενέργειες μπορούν εύκολα να εκληφθούν σαν μη αποδοχή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Επομένως, οι παραλληλισμοί με το Κόσσοβο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ορθοί.

Με απορία εξέλαβαν την πρόταση του κυβερνήτη και οι ίδιοι οι Κοζάκοι. Σύμφωνα με τον Ίγκορ Λογκβινένκο, επικεφαλή του στρατιωτικού σώματος των Κοζάκων της περιοχής Τέρσκαγια που αποτελεί τμήμα της Ένωσης των Κοζάκων της Ρωσίας, η προσαγωγές για παράνομες πράξεις πρέπει να γίνονται «με ίσα κριτήρια», χωρίς διακρίσεις στην εθνικότητα και την περιοχή από την οποία προήλθε ο παραβάτης. «Υπάρχουν το σύνταγμα και ο νόμος, ενώπιον των οποίων όλοι πρέπει να είναι ίσοι. Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνοντάρ, στην οποία σημειωτέον ζουν εκπρόσωποι από 150 εθνότητες, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Λογκβινένκο.

Οι εκπρόσωποι της διασποράς από διάφορες εθνότητες του Καυκάσου αντέδρασαν με αγανάκτηση στις δηλώσεις του κυβερνήτη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία του κυρίου Τκατσιόφ μπορεί να οδηγήσει σε εθνοτικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ρωσικού Συμβουλίου των λαών του Καυκάσου, η απόφαση του κυβερνήτη είναι πιθανό να στραφεί κατά πρώτο λόγο εναντίον των προερχόμενων από το Νταγκεστάν, την Ινγκουσετία και την Καρατσεβο-Τσερκεσία, οι οποίοι εργάζονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Ιδιαίτερα άκαιρες ηχούν οι δηλώσεις του Τκατσιόφ την παρούσα περίοδο της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, όπου αρκετά χρυσά μετάλλια κερδήθηκαν από εκπροσώπους των λαών του Καυκάσου. Ο Αρσέν Γκαλστιάν από το Κρασνοντάρ που χάρισε στη Ρωσία το πρώτο χρυσό μετάλλιο, είχε έρθει στη Ρωσία από την Αρμενία, ενώ οι χρυσοί ολυμπιονίκες Μανσούρ Ισάεβ και Ταγκίρ Χαϊμπουλάεφ κατάγονται από το Νταγκεστάν.

http://rbth.gr

ΔΙΕΘΝΗ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...