Με τηλεδιασκέψεις και πολιτικές διαβουλεύσεις προσπαθούν να κλείσουν την αξιολόγηση

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

Επί ποδός βρίσκονται οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση ενόψει του eurogroup της προσεχούς Δευτέρας με την Αθήνα να «καίγεται» να κλείσει τουλάχιστον την τεχνική συμφωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων. Ώστε περί τα τέλη της εβδομάδας να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και να γίνει ταμείο για το ποια πρόοδος έχει γίνει. Οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς με τα θέματα-αγκάθια να βρίσκονται στο τραπέζι: έμφαση δίνεται στο ποια ακριβώς θα είναι τα αντίμετρα, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στην ελάφρυνση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και στα εργασιακά, σε μια προσπάθεια να γίνουν έστω κάποια βήματα σύγκλισης.

Τζανακόπουλος: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

«Για πρώτη φορά σε επτά χρόνια θα κλείσει αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη και τόνισε πως όσο κρίσιμο είναι να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία τώρα.

«Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση. Στη συνολική εικόνα δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Δεν είπε κανείς για το τέλος της λιτότητας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επικρατείας και επισήμανε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο, όπως τόνισε είναι ανάγκη να υπάρξει τώρα και μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, λέγοντας: «δεν επιτρέπεται, δεν πρέπει να κάνουμε για άλλη μια φορά το ίδιο λάθος, δηλαδή υπό την πίεση του χρόνου, που πράγματι είναι πολύ κρίσιμο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα για να επανέλθει η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, να μην έχουμε μια συνολική λύση, να μείνουν μετέωρα τα θέματα που φορούν τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και έτσι το πρόβλημα να ξανασκάσει μπροστά μας μετά από τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Είναι πάρα πολύ κρίσιμος ο παράγοντας του χρόνου, όμως εξίσου κρίσιμο είναι να μην μετατεθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κάθε φορά «δίνει διαπιστευτήρια στο ΔΝΤ» και μίλησε για μια κεντρική αντίθεση στην αφήγηση της Ν.Δ, σε ότι αφορά τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφωνίες του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη Γερμανία και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι επιπρόσθετες απαιτήσεις έχουν τεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 στο τραπέζι από το ΔΝΤ.Επίσης, κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα εργασιακά και να απαντήσει ευθέως αν πρέπει να υπερασπιστούμε ή όχι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παρέλαβε τη μερική απασχόληση σε ποσοστό 37% και την παρέδωσε σε ποσοστό 60% και αυτή την κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μητσοτάκης: Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με Επαγγελματικούς, Επιστημονικούς & Παραγωγικούς Φορείς της Ανατολικής Κρήτης.

Χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» λέγοντας: «Ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του Κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του Α.Ε.Π. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/275037-Me-telediaskepseis-kai-politikes-diaboyleyseis-prospathoyn-na-kleisoyn-ten-axiologese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...