Με το βλέμμα στο χρέος τώρα η κυβέρνηση

Κρίσιμο Eurogroup στις 22 Μαΐου

 

Στον επόμενο βασικό τους στόχο έπειτα από την ψήφιση των μέτρων και αντιμέτρων του πολυνομοσχεδίου εστιάζουν από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ποντάρουν στην άμεση διευθέτηση του  χρέους, ώστε να μπορέσουν να μετριάσουν το πολιτικό κόστος.

Παρά τις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν ότι μπορεί να βρεθεί λύση για ένα επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Που θα καλύπτει αφενός το Ταμείο, αφετέρου δεν θα «εκθέτει» πολιτικά τον Β. Σόιμπλε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Σημειωτέον, ότι το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού στο οποίο στάθηκε και στη Βουλή είναι ότι: αν έχουμε την θετική εξέλιξη, που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε λύση χρέους,θα υλοποιήσουμε υποχρεώσεις.“Αν δεν πάρουμε, με ευθύνηκάποιων της Ευρώπης, τότε το ΔΝΤ το έχει ξεκαθαρίσει ότιδεν θα συμμετάσχει. Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, έχωξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει και η δέσμευση να υλοποιήσουμε το 2019 και 2020 αυτά τα μέτρα».

Στόχος για την Αθήνα, είναι να μπορέσει να ξεκλειδώσει η «πόρτα» της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Η τελική απάντηση βέβαια, θα δοθεί από τα αποτελέσματα του eurogroup στις 22 Μαΐου και δεν αποκλείεται να προηγηθούν διεργασίες, ακόμα και με νέα συνεδρίαση του Washington group. Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «αναμένουμε μία απόφαση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού». Ενώ, το καμπανάκι, χτύπησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Που με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως «τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το xρέος». Και όλα αυτά, την ώρα που από την κυβέρνηση θεωρούν πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, θα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η ένταξη στο QE από την ΕΚΤ.
 

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά τα λοιπά, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση εστιάζει στην αναστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας, με ενίσχυση των ελέγχων και του ΣΕΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, το μήνυμα που έστειλε η υπουργός Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι: «Πριν λίγες μέρες βεβαιώθηκε πρόστιμο 1.635.000 ευρώ από το ΣΕΠΕ σε μεγάλη τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας. Μπορεί να μην το μάθατε, γιατί η πλειοψηφία των ΜΜΕ φρόντισε να μην το «δει». 40 χρόνια που κυβερνούσατε γιατί δεν το κάνατε; Ήταν καλοί οι εργοδότες και δεν παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία; Πότε τα βάλατε με τους μεγάλους; Γιατί δεν τα κάνατε αφού ήταν αυτονόητα; Δεν τα κάνατε γιατί δεν θέλατε να τα κάνετε». Αμέσως μετά, σειρά παίρνει το κοινωνικό κράτος, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας:  «ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εμφανή. Όχι φυσικά σε εσάς και τον περίγυρό σας κ. Μητσοτάκη, αλλά σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό προνοίας στα 780 εκατ. ευρώ το 2015, το 2016 τον αυξήσαμε κατά 50 εκατ. ευρώ και φέτος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Και συνεχίζουμε τη σημαντική ενίσχυσή του». Επιπλέον, εξέχουσα θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχουν οι Δημοκρατικές τομές, μέσα από την ολοκλήρωση του ευρύτατου διαλόγου ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο το οποία θα γίνει σύντομα, θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών παρεμβάσεων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών. Εξάλλου στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης». Και οι επόμενες επισκέψεις θα αφορούν πιθανότατα στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/284635-Me-to-blemma-sto-chreos-tora-e-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...