Με το «σταγονόμετρο» ο δανεισμός από τις τράπεζες – Στοιχεία της ΕΕΤ

τράπεζες

Δάνεια μόνο για όσους δεν τα έχουν ανάγκη, δίνουν οι τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς τα κριτήρια για την χορήγηση ενός επιχειρηματικού, στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου, αποκλείουν σχεδόν το σύνολο των αιτούντων.  Π

αράλληλα με τα κόκκινα δάνεια, να έχουν φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αιτήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάζονται  σε μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) από τις 1.200 αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων/ ανά ημέρα το 2007 έπεσαν στις 82 το 2016. Τ

ην ίδια περίοδο τα καταναλωτικά, έπεσαν από τις 32.300 αιτήσεις το 2007, στις 4.455 πέρσι!  Ο ρυθμός των χορηγήσεων δείχνει την κατάρρευση στους αριθμούς αιτήσεων για δανειοδότηση.

Οι τράπεζες, κάτω από την αυστηρή εποπτεία του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεν ξεφεύγουν από τα αυστηρά πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών. Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, ο βασικός στόχος, δεν είναι να δώσουν νέες χορηγήσεις, αλλά να «συμμαζέψουν» τις παλιές, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή.

Συγκεκριμένα, μετά  την κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις στην ελληνική Οικονομία, από τα μνημόνια από το 2009 και μετά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει θέσει αυστηρούς στόχους γι την μείωσή τους κατά 40% έως το 2019.  Προς το παρόν,  η διαχείριση τους περιορίζεται σε ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες, κυρίως σε στεγαστικά δάνεια.

Η αγορά περιμένει την υλοποίηση μέτρων που εντάσσονται στην δεύτερη αξιολόγηση, όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, για να προχωρήσουν σε γενναιότερες ρυθμίσεις και να ξεκινήσει το πιο σημαντικό μέρος του σχεδίου διαχείρισης τους.   Από τον Ιανουάριο, έως και τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες αύξησαν κατά περίπου 100 χιλιάδες, τον αριθμό των δανείων, τα οποία ρύθμισαν καθώς και η υιοθέτηση μακροπρόθεσμων λύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το μερίδιο των μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ρυθμίσεων επί του συνόλου των ρυθμίσεων αυξήθηκε κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 40,2%.

Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικό του «παγώματος» στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι το ποσοστό των λύσεων οριστικής διευθέτησης το 6,3%.

Η μακροχρόνιες ρυθμίσεις από τις τράπεζες, είναι ένα από τα εργαλεία που έχουν συμφωνηθεί στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων που συμφώνησαν ΕΚΤ και ΤτΕ.

Όλα δείχνουν ότι το μέλλον των χορηγήσεων στην ελληνική αγορά, εξαρτάται, όπως αναφέρεται στην μελέτη της ΕΕΤ, από δυο βασικούς παράγοντες:

1)Την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση, και

2)Τις μακροοικονομικές εξελίξεις, οι οποίες ασκούν σημαντική επίδραση στην εμπιστοσύνη, ενισχύουν ή αποδυναμώνουν τη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αμβλύνουν ή οξύνουν το πρόβλημα των επισφαλειών και επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τη ρευστότητα των τραπεζών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...