Με 120 δόσεις γλυτώνουν το λουκέτο ελληνικές επιχειρήσεις!

Ανάσα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία! Τα αβάσταχτα χρέη, που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια των μνημονίων, μαζί με την αυξημένη φορολόγηση και την κατάρρευση της κατανάλωσης, οδηγούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο «λουκέτο». Για να γλυτώσει η αγορά από τον όλεθρο των μνημονίων, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας ετοιμάζουν μεγάλες ρυθμίσεις που δίνουν λύση στο αδιέξοδο.

 

 

 Στις τρείς Αυγούστου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενταχθούν στην  ρύθμιση των 120 δόσεων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2016. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία. Η ρύθμιση θα αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενος και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Real News, «στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουλίου».

 

Έως 100% «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων

 

Η λογική της ρύθμισης, είναι να δώσει κίνητρα στους οφειλέτες να καταβάλουν μεγάλη προκαταβολή. Σε αυτή τη λογική, όσο μεγαλύτερη θα είναι η προκαταβολή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το «ψαλίδι» προσαυξήσεων και προστίμων. Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται διαγραφή του 100 .Με εξόφληση του χρέους σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%. Αν επιλεγεί εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις (το μέγιστο), οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.

 

Στην πάγια ρύθμιση τα χρέη του νέου Ασφαλιστικού

 

Με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν τους λογαριασμούς τους προς τον ΕΦΚΑ να αυξάνονται και παράλληλα αυξήθηκαν και οι οφειλές τους προς το υπέρ-ταμείο, με αποτέλεσμα την αύξηση των περίπου 30 δις ευρώ του χρέους προς τα Ταμεία. Αυτά τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017, δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση και μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

 

Τα χρέη τα οποία μπορούν να διακανονιστούν μπορούν να αφορούν είτε το Ταμείο του ίδιου εργοδότη (τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ή ΕΤΑΑ) είτε το Ταμείο (τέως ΙΚΑ) του προσωπικού του, σε αυτή την νέα διαδικασία κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία έχει η  Επιτροπή Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους.

 

Ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση

 

Κυβέρνηση και θεσμοί, έχουν συμφωνήσει ότι αν και πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες είσπραξης των οφειλών από Εφορία και Ταμεία, αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ήδη «πληγωμένης» αγοράς. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς μία γενναία ρύθμιση η αγορά θα γονατίσει και το λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, θα φέρει δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, που το σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί.  Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν  τρεις δρόμοι για τους οφειλέτες των ταμείων.

 

Πρώτος, η ρύθμιση εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους εργοδότες για χρέη έως 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016. Εδώ μπορούν να ενταχθούν από τις 3/8 και έπειτα οι εργοδότες οι οποίοι έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τράπεζες άνω των 20.000 ευρώ. Ειδικά τα χρέη προς το Δημόσιο που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (μέχρι 31/12/2016), μπορούν οι εργοδότες να τα εξοφλήσουν σε έως 120 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση το πόσες θα είναι οι δόσεις θα καθορίζεται από το μέγεθος του εισοδήματος και της περιουσίας του οφειλέτη. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα και η περιουσία του οφειλέτη, τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις. Από την άλλη πλευρά, όσο λιγότερες είναι οι δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

 

Δεύτερος δρόμος, είναι η ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού για αυτοαπασχολουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 20.000 ευρώ μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2016. Εδώ μπορούν να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι-επιχειρηματίες,  εφόσον χρωστάνε μόνο προς  τα Ταμεία έως 20.000 ευρώ. Η εξόφληση μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις. Οι λεπτομέρειες για το πλήθος των δόσεων το οποίο θα αντιστοιχεί στο εισόδημα και την περιουσία του κάθε οφειλέτη θα καθοριστούν με ειδική υπουργική απόφαση. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός Ιουλίου.

 

«Πάγια ρύθμιση» για όλα τα νέα χρέη

 

Τρίτος δρόμος, είναι η πάγια ρύθμιση για εργοδότες και αυτοαπασχολουμένους για κάθε ληξιπρόθεσμο χρέος ανεξαρτήτως χρόνου δημιουργίας. Οποιοσδήποτε οφειλέτης που έχει χρέη προς τα Ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, ή αν αυτή είναι από πριν ή μετά το 2016, μπορεί να ενταχθεί στην «πάγια ρύθμιση» και να σπάσει την οφειλή του σε 12 δόσεις.
 

Συγκεκριμένα, στην πάγια ρύθμιση  μπορούν να ενταχθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πρωτοχρονιά, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Εδώ δεν προβλέπεται κούρεμα ή μείωση προσαυξήσεων (τόκοι και πρόστιμα).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/288026-Me-120-doseis-glytonoyn-to-loyketo-ellenikes-epicheireseis ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...