Μηδενίστηκε το δημοσιονομικό «κενό», έκλεισε ο Προϋπολογισμός του 2017

“ΚΛΕΙΔΩΣΕ” Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017 ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ 1,8%

«Λευκός καπνός», από το Χίλτον για τον Προϋπολογισμό! Συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τον Προϋπολογισμό 2017, που έκλεισε με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ, οριακά υψηλότερος από τον μνημονιακό  στόχο που έχει τεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ. Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί από το οικονομικό επιτελείο στις έξι το απόγευμα στη Βουλή. Ο στόχος του Προϋπολογισμού, τέθηκε λίγο πάνω από τον μνημονιακό, «για ασφάλεια», όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης.  

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό των 50 εκατ. ευρώ που κατέγραφαν οι θεσμοί στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που έδωσαν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, βρέθηκε λύση και το κενό μηδενίστηκε.

Ακόμα, μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, θα παραμείνει στον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε Υγεία και Παιδεία.

Αν και το «κενό» του 2017, μπορεί να καλύφθηκε, τις δύο πλευρές ακόμα χωρίζει ο «λογαριασμός» του 2018, όπου οι δανειστές βλέπουν  «κενό» 600 εκατ. ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο, τονίζεται ότι η διαπραγμάτευση για την κάλυψή του θα γίνει σε συνδυασμό με αυτή για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Για αυτά τα ζητήματα, αναμένεται η διαπραγμάτευση να είναι σκληρή και να κλείσει με την συμμετοχή του ΔΝΤ, στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...