Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τρεις σημαντικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό: Ησυμφωνία για τα Rafale, μειώση 80% ενοικίων  στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές  και εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Μία σημαντική αναγγελία για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Για την άμυνα της χώρας, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την υπογραφή εντός των ημερών της συμφωνίας για την προμήθεια 18 γαλλικών πολεμικών Rafale – όπως και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων , με αγορά νέων φρεγατών, drones, ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα φτάσει στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί – αλλά η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, μετά από τον απαραίτητο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα πληρώσουν μόνον το 20% του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εισπράττουν το 60% του ενοικίου από το κράτος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η μεγάλη επιχείρηση για τους εμβολιασμούς στην χώρα μας θα έχει το συμβολικό όνομα «Ελευθερία» , μιας και μέσω του εμβολίου προσδοκούμε την επάνοδο σε καθεστώς κανονικότητας σε σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να είναι μαζική η προσέλευση των πολιτών στα 1018 εμβολιαστικά Κέντρα.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αύριο θα ανακοινώσει μία μεγάλη ξένη επένδυση στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Όπως αποκάλυψε το Newmoney, πρόκειται για την γερμανική εταιρεία Next e.Go , η οποία πρόκειται να φτιάξει εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – για να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «ήττας» στη σύνοδο κορυφής: υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της συνόδου, τονίζοντας ότι υπήρξε διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία – ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα , για να σημειώσει ότι είναι όλο και πιο απομονωμένη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο Αιγαίο – ανέφερε μάλιστα ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 57% , παρά τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρα και την εμπιστοσύνη των εταίρων – και μάλιστα, διόρθωσε ένα σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα , στο οποίο ο τέως πρωθυπουργός αναφερόταν σε αποτυχημένο ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2020 , το οποίο , ωστόσο, δεν έγινε ποτέ…

Καταλυτικός ήταν ο πρωθυπουργός στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος – επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη» πριν από την έλευση του κορωνοϊού. Τα τελικά στοιχεία έδειξαν ότι η περυσινή χρονιά είχε κλείσει με ανάπτυξη , ενώ στην διάρκεια της πανδημίας όλες οι οικονομίες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ύφεση, ανέφερε ο πρωθυπουργός , για να απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσει να πει , έστω, μία συγγνώμη.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για άλλη μία φορά ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες – αλλά σημείωσε ότι με τον προϋπολογισμό ενισχύονται οι «εφεδρείες covid» με 7,5 δις ευρώ, ενώ απάντησε αναλυτικά σχετικά με τα εργασιακά, για να τονίσει ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το Κράτος έγινε ο «καθολικός εργοδότης» , δαπανώντας συνολικά 2 δις ευρώ για την προστασία της απασχόλησης. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο «ήλθε για να μείνει» – και κάλεσε την αγορά να προσαρμοστεί εγκαίρως στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, αποδέχθηκε ως «σαράκι» τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις – και ανέφερε ότι η έκδοσή τους είναι ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνον από την συμπολίτευση – ωστόσο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών» για να «μη δώσει λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό», όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Ότι κάνει «πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα» , τον κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...