Μια ακόμη χώρα εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Μια ακόμη χώρα εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση!

ΕΝΑΣ-ΕΝΑΣ ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ο ένας μετά τον άλλο εγκαταλείπουν το «σπασμένο καράβι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπάζει από παντού νερά και οδεύει ολοταχώς προς ναυάγιο.

Μετά τους Βρετανούς που αποφάσισαν Brexit και τους Ιταλούς που βροντοφώναξαν ηχηρό όχι στην Ευρώπη της φτώχειας και της λιτότητας μια ακόμη χώρα ετοιμάζεται να γυρίσει οριστικά την πλάτη της στο σαθρό οικοδόμημα της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Ο λόγος για τη Μολδαβία, η οποία μπορεί να μην είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά ανήκει στην Γηραιά Ήπειρο και βρίσκεται στην σφαίρα επιρροής της γερμαμοκρατούμενης Ευρώπης, αλλά ετοιμάζεται να «αποδράσει» από αυτήν.

Ενδεικτική είναι η απόφαση του νέου προέδρου της χώρας Ιγκόρ Ντοντόν να αποκαθηλώσει την σημαία της Ευρωπαικής Ένωσης, που μέχρι τώρα κυμάτιζε έξω από το προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Όπως δήλωσε ο, εκπρόσωπος της προεδρίας της Μολδαβίας, Ιόν Τσεμπάν, ο πρόεδρος Ντοντόν αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα μόνο η σημαία της Μολδαβίας θα υπάρχει έξω από το προεδρικό μέγαρο καθώς και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

Μία ομάδα βουλευτών του Φιλελεύθερου Κόμματος επέκριναν την ενέργεια αυτή κάνοντας λόγο για παραβίαση των νόμων και προχώρησαν στην ξανά στην έπαρση της σημασίας της ΕΕ ακριβώς στην είσοδο του προεδρικού κτηρίου. Δεν πέρασε πολύ ώρα, όμως, και η σημαία αφαιρέθηκε ξανά από την θέση της.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για θεαματική και μεγάλης συμβολικής αλλά και πολιτικής σημασίας κίνηση, που όμοιά της δεν έχει σημειωθεί σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Ουσιαστικά, είναι ένα ακόμη ηχηρό «χαστούκι» στην καταρρέουσα Ευρωπαϊκή Ένωση, που βλέπει την κερκόπορτα της να έχει ανοίξει διάπλατα και ένας-ένας να αποχωρεί οριστικά από αυτήν.

Ο Ιγκόρ Ντοντόν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις Δεκεμβρίου, είναι φιλορώσος πολιτικός και επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές έναντι της φιλοευρωπαίας, Μάγια Σάντου.

Στόχος του είναι να αποκαταστήσει τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και να επιτρέψει τη διακίνηση των μολδαβικών προϊόντων στη ρωσική αγορά καθώς και την ομαλοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας, αντιδρώντας συνολικά στις αποφάσεις της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, έχει υποσχεθεί να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία σύνδεσης Μολδαβίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπεγράφη πριν από δύο χρόνια προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

Ο νέος πρόεδρος στηρίζει την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, στην οποία ηγείται η Ρωσία. Ο Ιγκόρ Ντοντόν πιέζει για πρόωρες εκλογές για να ξεφορτωθεί μια κυβέρνηση, που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε.

Η κοινή γνώμη στράφηκε κατά του φιλοευρωπαϊκού κόμματος της χώρας, που κυβερνάει από το 2009, μετά από σειρά σκανδάλων διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η χώρα των 3,5 εκατ. κατοίκων – μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Έλληνες «γκαγκαούζοι» – πέρασε από μεγάλη πολιτική κρίση το 2015 όταν ανακαλύφθηκε μια γιγαντιαία τραπεζική απάτη.

Η Μολδαβία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία και θεωρείται από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο αφού το 41% των πολιτών της ζουν με 5 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...