Μνημόνια και νομιμότητα

voyli

Δεν έχουμε καμιά δυσκολία, να αναγνωρίσουμε ότι ο τρόπος που και σήμερα νομοθετεί η Βουλή, προκειμένου να εκπληρώσει τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα», των αξιολογήσεων, είναι προβληματικός.

 Το έχει αναγνωρίσει, άλλωστε, αυτό, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τις «έκτακτες συνθήκες», υπό τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα. Εκείνο, ωστόσο, που μας εκπλήσσει, είναι η «έκπληξη» των κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης, εν προκειμένω δε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν τη διακυβέρνηση, υπό τις ίδιες «έκτακτες συνθήκες». Δε γνωρίζουν οι βουλευτές των εν λόγω κομμάτων, πως ασκούνταν το νομοθετικό έργο, πριν τον Ιανουάριο 2015; Δυστυχώς, επειδή πολλές φορές επιδεικνύεται, από πολλούς  «μνήμη χρυσόψαρου», να θυμίσουμε ότι η σχέση, τρόπον τινά, των Μνημονίων, με την Κοινοβουλευτική, αλλά και Συνταγματική νομιμότητα, είχε «τραυματιστεί» από την πρώτη στιγμή, αφήνοντας το στίγμα της, σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι μόνο. Υπενθυμίζουμε, ότι η αρχική Δανειακή Σύμβαση, που ήταν η αρχή των δεινών, αφού ήταν αυτή που έφερε και τα Μνημόνια,  δεν ήρθε καν στη Βουλή, έστω και προς ενημέρωση. Όπως, επίσης, ότι εκείνη η μοιραία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρέσχε, αμέσως μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, εν λευκώ εξουσιοδότηση, στον τότε υπουργό Οικονομικών, να υπογράφει οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές, με απλή-και αυτή δυνητική-υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής. Η εν λευκώ αυτή εξουσιοδότηση, φευ, διαρκεί μέχρι σήμερα…

 Αποκαλύφθηκε, πρόσφατα, από τις κατά καιρούς εκμυστηρεύσεις του τότε πρωθυπουργού, ότι ακόμη και το ενδεχόμενο υπερψήφισης του πρώτου Μνημονίου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 (180 βουλευτές), παρά τη ρητή Συνταγματική διάταξη (άρθρο 28) , που προβλέπει περιοριστικά, πότε εφαρμόζεται, είχε καταστεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης, μεταξύ της τότε πλειοψηφίας και της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως, επίσης, αποτελεί στοιχείο του πρώτου Μνημονίου, η ρητή παραίτηση από «ασυλία» του Κράτους, λόγω «εθνικής κυριαρχίας» , που, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές νομικές ερμηνείες, για το αν αφορά «ιδιωτική περιουσία» του Δημοσίου ή και την εν στενή εννοία δημόσια περιουσία, άνοιξε την «Κερκόπορτα», ακόμη και για καταστρατήγηση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος. Η μήπως είναι τόσο μακρινή η εποχή, ώστε να μη θυμόμαστε, μέσα από ποιες διαδικασίες ψηφίστηκαν τα προηγούμενα Μνημόνια, προκαλώντας κάθε φορά, μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσεις, στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες; Ας μην υποκρίνονται, επομένως, τους θιγμένους ορισμένοι…

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/287756-Mnemonia-kai-nomimoteta ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...