Μπαίνουμε στην τελική ευθέα για χρέος, αξιολόγηση και ρευστότητα!

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ                                                                      

Η ουρά του «γαιδάρου», είναι η δεύτερη αξιολόγηση, το τελευταίο πικρό ποτήρι του μνημονίου και η κυβέρνηση βάζει τις μηχανές στο φουλ, για την κλείσει το ταχύτερο δυνατό και να δρέψει τα οφέλη της ελάφρυνσης του χρέους και της ρευστότητας που θα λάβει από την ΕΚΤ, με την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως ο χρόνος είναι λιγοστός και προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι να υλοποιηθούν 93 μικρές και μεγάλες δράσεις, πριν από το τελευταίο Eurogroup του έτους, την 5η Δεκεμβρίου.

 

 Το πρώτο Eurogroup στον δρόμο, για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης,  θα ενημερωθούν για την πρόοδο στην αξιολόγηση. Επίσης από την πλευρά του ESM, αναμένεται να δοθεί και μία καλύτερη εικόνα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που επεξεργάζεται το επιτελείο του Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Κλείστε την αξιολόγηση», η εντολή Τσίπρα

Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, φάνηκε ότι αυτός ο ανασχηματισμός, δεν είναι μόνο ένα ανακάτεμα της τράπουλα, αλλά έχει σαφή στόχευση,  να κλείσει η αξιολόγηση, για να «πάρουμε» το χρέος και να αυξηθεί η ρευστότητα στην ελληνική Οικονομία. «Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλαιοί σηματοδοτούν την συνέχεια», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Έφυγαν όλοι όσοι έβαλαν εμπόδια  ή καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από τα κρίσιμα υπουργεία της διαπραγμάτευσης και μπήκαν νέοι, για τραβήξουν το «άρμα» της δεύτερης αξιολόγησης. Η κατεύθυνση από το Μαξίμου, είναι ξεκάθαρη και τώρα είναι η σειρά των δανειστών, να δείξουν την ίδια προθυμία, με τις ανάλογες υποχωρήσεις, ώστε οι δύο πλευρές να βρεθούν στην μέση.

Ιανουάριο θα κλείσει η αξιολόγηση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος!  

 Οι Βρυξέλλες θέλουν να κλείσει η  δεύτερη αξιολόγηση μέσα στο 2016, δήλωσε  αξιωματούχος του ευρώ-μηχανισμού, προειδοποιώντας ότι όσο περισσότερο καθυστερήσει το κλείσιμο, τόσο περισσότερα προβλήματα θα προκύψουν.  Η επίσημη θέση, της Κομισιόν, είναι ότι ο άνεμος είναι ούριος και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά…

 Από την επιστροφή των δανειστών, απομένουν  τρεις εβδομάδες, για κλείσουν όλα  τα θέματα, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει, αλλά μόνο με υπέρ-προσπάθεια. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, ο ίδιος αξιωματούχος, προσέθεσε ότι,  ακόμα και στο «πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Αν και το να κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, δεν είναι και καταστροφή, μπορεί να γίνει προβληματικό. Όσο καθυστερεί, τόσο περισσότερα προβλήματα θα βγαίνουν στην επιφάνεια.  «Κάθε καθυστέρηση πέρα από τον Ιανουάριο θα κάνει την αξιολόγηση πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο γρήγορα», ανέφερε.

Η «τριπλή» συμφωνία, Χρέος – Συμμετοχή ΔΝΤ – Μέτρα

 Οι Ευρωπαίοι, θέλουν «τριπλή» συμφωνία, δηλαδή μαζί με το «οκ» για τα μέτρα και την αξιολόγηση,  να κλείσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, στο στην χρηματοδότηση του προγράμματος και ανακοινωθούν τα μέτρα για την διαχείριση του ελληνικού χρέους.  Σημαντικό κομμάτι το «παζλ», είναι και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα οι οποίοι αναμένεται να πέσουν από το 3,5%, μετά το 2018, για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Αν και το ΔΝΤ θέλει στόχο κοντά στο 1,5%, η εκτίμηση είναι ότι τα τελικά νούμερα θα είναι πιο κοντά στην ελληνική πρόταση για 2,5% και 2%, τα έτη 2019 και 2020.

 «Όλα αυτά πρέπει να συμβούν ταυτοχρόνως», δήλωσε αξιωματούχος των θεσμών, με καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά όχι ακατόρθωτο, τόνισε για να επισημάνει ότι «αν δεν καταφέρουν τον το στόχο τους μέσα στο 2016, δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε».

Όμως πριν την υλοποίηση, έρχεται η διαπραγμάτευση και οι δανειστές θα επιστρέψουν στις 14 Νοεμβρίου, στην Αθήνα για να συναντηθούν με παλιούς και νέους υπουργούς και να προσπαθήσουν να κλείσουν φακέλους, όπως είναι τα Εργασιακά, το άνοιγμα των αγορών, τα κόκκινα δάνεια και το Δημοσιονομικό.  Η κυβέρνηση, για να επιτύχει τους στόχους της θα πρέπει να τηρήσει αυστηρό πρόγραμμα, καθώς τα μέτρα είναι πολλά και ο χρόνος λιγοστός. Ακόμα και οι τροϊκανοί, δεν έρχονται για πολύ, στις 21 Νοεμβρίου θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, έχουν επτά ημέρες καιρό για να κάνουν αρκετή πρόοδο, ώστε όλα τα θέματα, να μπορούν να κλείσουν μέσω τηλεδιασκέψεων και emails, το επόμενο διάστημα.

Τα «αγκάθια» που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

 Κυβέρνηση και δανειστές,  ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει σε αρκετά θέματα, όπως είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης(ΚΕΑ). Οι Ευρώπη λέει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα και ζητά περισσότερα μέτρα για εξοικονόμηση πόρων.  Συγκεκριμένα, ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως 0,05%-0,25%. Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο, μετά από κοινές συναντήσεις με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, είναι βέβαιοι, ότι η καλή πορεία των εσόδων, θα καλύψει την διαφορά. 

Το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι σημαντικό. Παρά τις διαφωνίες για το 2017,  το υπουργείο Οικονομικών, παραδέχεται ότι για το 2018 κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που θα το καλύψουν αναμένεται να βρεθούν από την εξοικονόμηση των 400 εκατ. ευρώ που δεν έκανε φέτος το υπουργείο Άμυνας και από την κατάργηση και περικοπή  κοινωνικών επιδομάτων. Από το υπουργείο Εργασίας, έχει τονισθεί ότι θα προστατευθούν επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά, αλλά θα υπάρξει αναδιάρθρωση όσων υπερκαλύπτονται από το ΚΕΑ.

Το ΔΝΤ, δεν έχει υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις του στα Εργασιακά, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να συνεχίζεται. Συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις κ.α., παραμένουν στην λίστα της Ντέλια Βελκουλέσκου. Από την κυβέρνηση πιέζουν για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις, θέλουν οι δανειστές και σε αυτή την κατεύθυνση, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει γρήγορα η σύσταση του Υπέρ-Ταμείου. Στην λίστα με τις εκκρεμότητες είναι η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του και τα επόμενα βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να έχει στην ατζέντα, τις ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ο «γρίφος» του υπουργείου Εργασίας και η μάχη για τα Εργασιακαά

 Βαρύ φορτίο, παραδίδει ο  Γιώργος Κατρούγκαλος στην Έφη Αχτσιόγλου. Από την μία αξιολόγηση που έχει κεντρικό σημείο τα Εργασιακά, από την άλλη τα τρομαχτικά ελλείμματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία και μία απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, θα χρειαστεί χρόνος και πολύ δουλειά για να φτιάξουν τα πράγματα. Η νέα υπουργός, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και μερίσματα που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου και να ετοιμάσει για το 2017 τις νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να κόψει τα «φτερά» των δανειστών για νέο «κούρεμα» των συντάξεων. Το «πρώτο αίμα», θα τραβηχτεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους δανειστές.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...