Μπαλάκι οι ευθύνες για τον έλεγχο κρουσμάτων κορωνοϊού στην “ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ”

Μπαλάκι οι ευθύνες για τον έλεγχο κρουσμάτων κορωνοϊού στην “ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ”
Μπαλάκι οι ευθύνες για τον έλεγχο κρουσμάτων κορωνοϊού στην


14/04/2020 – 11:14

Συνεχίζεται το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο στη Βιοϊατρική Αμπελοκήπων, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους του διαγνωστικού κέντρου.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στις 17 Μαρτίου, δηλώνει στην Kontra News, εργαζόμενος του διαγνωστικού κέντρου Βιοϊατρικής στους Αμπελόκηπους, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Τελικά έχουμε 16 συναδέλφους συνολικά οι οποίοι έχουν νοσήσει», επισημαίνει. «Όσοι έβγαιναν θετικοί, στη συνέχεια λάμβαναν εντολή να απομονωθούν στο σπίτι τους, όμως δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες λένε ότι εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη επαφή με κρούσμα, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, ούτε από τον ασθενή ούτε από την άλλη πλευρά, πρέπει να απομονωθούν οι ύποπτοι που έχουν έρθει σε επαφή για 7 μέρες».

Ο ίδιος τονίζει ότι το πρώτο διάστημα της επιδημίας, οι εργαζόμενοι δεν είχαν στη διάθεσή τους τα ενδεδειγμένα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ αργότερα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Όσον αφορά τους ελέγχους, η Περιφέρεια Αττικής είπε ότι θα κάνει έλεγχο στο χώρο, σημείωσε ο εργαζόμενος. «Αλλά τελικά δεν έκανε».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, δήλωσε στο Kontra ότι ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια ελέγχων στο υποκατάστημα της Βιοϊατρικής, είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει διαβιβαστεί το θέμα αρμοδίως στο ΣΕΠΕ», τονίζει ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας πως θεωρεί δεδομένο ότι το ΣΕΠΕ «θα επιληφθεί του θέματος ως υποχρεούται, ως αρμόδιος φορέας για να προβεί στους αντίστοιχους ελέγχους της βιοασφάλειας».

Τη θέση αυτή εκφράζει αρμοδίως η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, τα σχετικά έγγραφα της οποίας είναι στη διάθεση της Kontra News. Σε έγγραφο που απευθύνει στον επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Χαράλαμπο Βούρτση, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Άννα Μεγάλου, διαβιβάζει την καταγγελία σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βιοϊατρική -που είχε υποβληθεί αρχικά στην αστυνομία- και παρακαλεί το ΣΕΠΕ να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Όσον αφορά την ευθύνη για τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ στο χώρο, ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει στην Kontra News ότι «αυτό προφανώς εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας».

Ο ΕΟΔΥ όμως, από την πλευρά του, μιλά για αρμοδιότητα του ΣΕΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε επικοινωνία του Kontra με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, εκπρόσωπος του Οργανισμού επισήμανε ότι το ΣΕΠΕ είναι υπεύθυνο να διενεργεί ελέγχους σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας σχετικά με την τήρηση η μη των υγειονομικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στις 3 Απριλίου, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, έστειλε επιστολή -ανάμεσα σε άλλους- και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, γνωστοποιώντας τις καταγγελίες των εργαζομένων και ζητώντας την άμεση διενέργεια ελέγχων στο χώρο της Βιοϊατρικής.

Το κεντρικό υποκατάστημα των Αμπελοκήπων είναι ένα εκ των δύο του ομίλου «Βιοϊατρική», που παρέχει στους πολίτες το διαγνωστικό τεστ για τον Covid-19. Το τεστ αυτό γίνεται στο χώρο του.

Η ίδια η Βιοϊατρική υποβάλει σε τεστ τους εργαζόμενους, μία φορά τη βδομάδα, ωστόσο σύμφωνα με το σωματείο ιδιωτικής υγείας αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται «αιφνίδιοι έλεγχοι» για να «χαρτογραφούνται» αποτελεσματικά τα κρούσματα, από αρμόδιο φορέα εκτός της εταιρείας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την έρευνα της Kontra News, ούτε το ΣΕΠΕ ούτε κανένας άλλος φορέας δεν έχει εμφανιστεί στο χώρο για οποιοδήποτε έλεγχο ή διενέργεια τεστ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συχνά υπενθυμίζει την ευθύνη των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην περίπτωση της Βιοϊατρικής το κράτος δυσκολεύεται να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, πετώντας «το μπαλάκι» από τον έναν στον άλλον, για ένα μείζον θέμα που αφορά όχι μόνο την υγεία των εργαζομένων του διαγνωστικού κέντρου αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...