Μπαξεβανάκης: Να δώσουμε ισότιμες επιλογές στους νέους που δεν ακολουθούν το πανεπιστήμιο

00000004Το στοίχημα του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, είναι να πείσουμε τους νέους που δεν ακολουθούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ότι έχουν τη δυνατότητα ισότιμης επιλογής και ότι πρέπει να εμπιστευτούν τις δομές της πολιτείας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, με την οποία εγκαινιάστηκε η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Απασχόλησης, Ρ. Αντωνοπούλου, του αναπληρωτή επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Α. Περουλάκη και εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων. Απ’ όλους τους φορείς τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Απασχόλησης μεταξύ τους και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αξιοποίηση των προγραμμάτων υπέρ της απασχόλησης.

Ακολουθεί η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη:

«Έχουμε ως ελληνική κοινωνία ένα μεγάλο πρόβλημα, μια ριζωμένη αντίληψη δεκαετιών που λέει ότι το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάσει σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δική μας προσπάθεια είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να γίνει ελκυστική, ώστε να αποτελεί ισότιμη επιλογή για τους νέους ανθρώπους. Ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Να πείσουμε τους νέους και τις οικογένειες να εμπιστευτούν τις οργανωμένες δομές της Πολιτείας για την παροχή Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ότι αυτές οι δομές θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να τους βοηθήσουν ώστε να πάρουν αποφάσεις που θα ταιριάζουν στην επαγγελματική τους προοπτική.
Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή κοινωνία και το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο μας, στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι να πεισθούν τα νέα παιδιά που δεν σπουδάζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, ότι έχουν τη δυνατότητα ισότιμης επιλογής.

Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι θέλουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ στενές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ένα άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα σε ελληνικό μέσον η επίτροπος Απασχόλησης, Μάριαν Τίσεν, που δείχνει την κατεύθυνση για την ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε στενά και μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι μια εβδομάδα ευρωπαϊκής δράσης για τις επαγγελματικές δεξιότητες και αποσκοπεί να πεισθούν οι πολίτες. Συμμετέχουν πολλά στελέχη μας που εργάζονται στις δομές της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Υπάρχουν οργανωμένες δομές στο υπουργείο Παιδείας, τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) είναι καλά στελεχωμένα με αξιόλογους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, επιμορφωμένους. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να πείσουμε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και των νέων να εμπιστεύονται τις γνώμες των στελεχών μας που έχουν τη δυνατότητα να τους δώσουν πληροφόρηση και να τους κατευθύνουν».

The post Μπαξεβανάκης: Να δώσουμε ισότιμες επιλογές στους νέους που δεν ακολουθούν το πανεπιστήμιο appeared first on The Indicator .

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...