Μπλόκο στις επιστροφές για 600.000 φορολογούμενους, λόγω ΕΝΦΙΑ!

Μπλόκο στις επιστροφές για 600.000 φορολογούμενους, λόγω ΕΝΦΙΑ!

Όποιος πρόλαβε την…. επιστροφή είδε! «Μπλόκο» στις επιστροφές των φορολογούμενων με οφειλές προς την εφορία, βάζει το υπουργείο Οικονομικών.  Αποτέλεσμα, περίπου 600.000 φορολογούμενοι να πρέπει να περιμένουν τον συμψηφισμό της επιστροφής, με φόρους που ακόμα μπορεί να μην έχουν καν βεβαιωθεί, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ!

Αν και χιλιάδες φορολογούμενοι, έχουν ήδη λάβει κανονικά τις επιστροφές τους, την ημερομηνία που αναγραφόταν στο εκκαθαριστικό τους ή αν είχαν παλαιότερες οφειλές (από φόρους ή τέλη) την έλαβαν μετά από μία επίσκεψη στην εφορία όπου έκαναν  συμψηφισμό και πήραν τα υπόλοιπα.  Όμως τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν και από το υπουργείο να έχει δοθεί εντολή για …«καθυστερήσεις», ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα.

Μέχρι στιγμής ήδη έχουν πάρει την επιστροφή του σχεδόν 400.000 φορολογούμενοι. Το πρόγραμμα των επιστροφών, υλοποιήθηκε σε τρεις μεγάλες πληρωμές από τις Εφορίες, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 600.000 ακόμα που χρειαστεί να περιμένουν, τουλάχιστον μέχρι να βγει ο ΕΝΦΙΑ!

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν, να λάβουν στο taxisnet το «ραβασάκι» με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και μετά να πάνε μέχρι το τμήμα Εισοδήματος της τοπικής τους ΔΟΥ για να κάνουν τον συμψηφισμό. Τις επόμενες ημέρες μετά τον συμψηφισμό, το υπόλοιπο (αν υπάρχει) θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό (Στο IBAN, που έχουν δηλώσει στην εφορία). Τουλάχιστον φέτος, αναμένονται λιγότερα «μπερδέματα», καθώς για όσες επιστροφές, χρειαστεί επίσκεψη στην Εφορία, σου ζητούν να προσκομίσεις και φωτοτυπία του βιβλιαρίου σου, ώστε να υπάρχει σε φυσική μορφή δικαιολογητικό με τον σωστό αριθμό λογαριασμού.

Ο φόρος ακινήτων έρχεται τέλος του μήνα και θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στους επόμενους 5 μήνες. Συνολικά το Δημόσιο  ελπίζει να εισπράξει περίπου 3,2 δις ευρώ. Με τους θεσμούς να έχουν «κλειδωμένο» το βλέμμα τους στα δημοσιονομικά και το ΔΝΤ να ψάχνει αφορμή για να βάλει ακόμα δυσκολότερα μέτρα στο τραπέζι της τρίτης αξιολόγησης, το υπουργείο οικονομικών δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βγει εκτός προϋπολογισμού. Ατός είναι και ο βασικός λόγος που δεν πρόκειται να υπάρξει και τέταρτη πληρωμή επιστροφής φόρων, τουλάχιστον προς το παρόν.  

Πρακτικά, όσοι έχουν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ταυτόχρονα περιμένουν και επιστροφή φόρου, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει μέχρι και μία με δύο εβδομάδες, αφού τους έρθει ο λογαριασμός τους φόρου και κάνουν τον συμψηφισμό στην Εφορία.

Αυτό σημαίνει όμως, ότι χάνουν και το δικαίωμα των 5 δόσεων! Αυτό στην περίπτωση που η επιστροφή είναι μεγαλύτερη από το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν. Τότε, θέλουν – δεν θέλουν, θα παρακρατηθεί όλο το ποσό και θα λάβουν επιστροφή το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο συμψηφισμός,  μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα με πράξη του προϊσταμένου της εφορίας εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη.

Βάσει νόμου οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, συμψηφίζονται. οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά καθώς και οι παραγεγραμμένες οφειλές οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296387-Mploko-stis-epistrophes-gia-600-000-phorologoymenoys-logo-ENPHIA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...