Μπορώ να  μειώσω τον ΕΝΦΙΑ .


Οι φορολογούμενοι μπορούν από σήμερα να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να αποφύγουν έναν -άδικα- παραφουσκωμένο λογαριασμό ή κάποιο πρόστιμο επειδή άργησαν να ενημερώσουν την Εφορία για κάποια μεταβολή Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκειμένου να αναρτηθεί στο τέλος Απριλίου (ή αρχές Μαΐου) και η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάιο με τη δυνατότητα εξόφλησής του σε 10 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι μπορούν από σήμερα να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να αποφύγουν έναν -άδικα- παραφουσκωμένο λογαριασμό ή κάποιο πρόστιμο επειδή άργησαν να ενημερώσουν την Εφορία για κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους.

Κατ’ αρχάς, την ερχόμενη Παρασκευή, 31/3/2023, λήγει η προθεσμία για όσους απέκτησαν, πούλησαν ή παραχώρησαν κάποιο ακίνητο πέρυσι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες καταχωρήσεις ή διαγραφές στο έντυπο Ε9 έως τις 31 Μαρτίου. Επίσης, διορθώνοντας τα λάθη ή τις παραλείψεις στο Ε9 για την υπάρχουσα ακίνητη περιουσία, οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με το είδος του λάθους ή των παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία και στη χρήση των ακινήτων.

Με την υποβολή του νέου Ε9 θα τροποποιηθεί η εικόνα της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου φορολογούμενου και θα μεταβληθεί το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει εντός του τρέχοντος έτους.

Οσοι υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), είτε για το 2022 είτε για το 2023, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής 10 βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε «δημιουργία δήλωσης Ε9» για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα, στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί αυτή μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Οσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι διέπραξαν λάθη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ο έλεγχος θα πρέπει να επικεντρωθεί στα παρακάτω πεδία:

■ Οροφος: σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και συνεπώς το ποσό αυξάνεται.

■ Εμπράγματα δικαιώματα: φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

■ Ποσοστά συνιδιοκτησίας: αν δεν έχει αναγραφεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό συνιδιοκτησίας η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.

■ Επιφάνεια: προσοχή γιατί το συνηθέστερο λάθος είναι η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα ακόμα λάθος έχει να κάνει με δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου.

■ Παλαιότητα: τυχόν λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής για παλαιό κτίσμα προκαλεί έξτρα χρέωση.

■ Κενά ημιτελή κτίσματα: με βάση το ισχύον καθεστώς, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

■ Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην περιγραφή και χρήση του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο διογκώνουν έως πέντε φορές το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

    Οικονομολόγος Φοροτεχνικός 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...