Μ. Σεντένο: Σύντομα η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος

Μ. Σεντένο: Σύντομα η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος
Μ. Σεντένο: Σύντομα η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος


18/11/2019 – 20:44

Την αναθεώρηση το επόμενο διάστημα των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος άφησε ανοιχτό σήμερα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανοίγοντας επίσημα και την συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σε ακρόαση που έκανε στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, έστειλε ο, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Γ. Κύρτσου.

Ειδικότερα, σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το χρέος, ο Πορτογάλος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η σημερινές εκτιμήσεις , βασίζονται σε πολύ πιο παλιά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Ο κ. Σεντένο υποστήριξε ότι όντως θα πρέπει να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ προσέθεσε ότι «αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός, βάσει των νέων επιτοκίων που πληρώνει η χώρα, αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σαφώς η θέση που εξέφρασε ο κ. Σεντένο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο επιμένει στην έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) ότι αυτό είναι μη βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

 

“Ναι” από ΕΕ για 650 εκατομμύρια από ANFA

Στο μεταξύ εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα αναμένεται ότι θα είναι και η έκθεση για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευτεί στο σύνολο της τον Νοέμβριο προτείνοντας την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 650 εκ ευρώ των κερδών από ομόλογα ( ANFA ) προς την Ελλάδα.

Με βάση διαρροές που έγιναν χθες η Επιτροπή επαινεί την νέα Κυβέρνηση για την ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων . «Οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πιο πολλά βήματα, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σε επίπεδο Eurogroup”. Επίσης, αναφέρεται ότι, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς της χρήσης γης, της φορολογίας ακίνητης περιουσίας και της φορολογικής διοίκησης. “όπως τονίζεται η πρόκληση για τις ελληνικές αρχές είναι -όπως αναφέρεται- πλέον να διατηρηθεί αυτό το συνολικά πολύ θετικό momentum. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η οποία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη), επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή της για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3% το 2020 (πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος τοποθετείται στο 1,2%).

Σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναπτύξει μία σειρά από μεταρρυθμιστικά πλάνα, για να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις που υπήρχαν σε μία σειρά από δεσμεύσεις, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Για παράδειγμα, αναφορικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Επαναλαμβάνεται και η πρόβλεψη για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2020. Αναφέρεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καταστεί εφικτός τόσο φέτος, όσο και το 2020.

Ασκείται πάντως κριτική, για το γεγονός πως το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, για 3 χρόνια, με στόχο να στηριχθεί η οικοδομική δραστηριότητα, προκαλεί τον κίνδυνο αύξησης του πεδίου της σκιώδους οικονομίας. Μάλιστα, η Κομισιόν επισημαίνει, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές συνέστησαν σε ελληνικές αρχές, να αναπτύξουν ελεγκτικά μέτρα για τη στήριξή του εν λόγω κλάδου.

Ανησυχεί ακόμη για τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά σημειώνοντας ότι “τα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο”. Σε σχέση με τις συντάξεις το ζήτημα τίθεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του δημοσίου, το ζήτημα τίθεται από τον υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο. Αν αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιηθούν η δυνατότητα υπεραπόδοσης επί του στόχου του 3,5% εξανεμίζεται, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Τέλος σε ότι αφορά την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων σημειώνεται ότι τα επόμενα χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τα δάνειά τους κατά 26 δισ. ευρώ (στο 19,2% έως το τέλος του 2021). Επιπλέον προσπάθειες πρέπει να γίνουν, για να καταστεί ο εν λόγω στόχος εφικτός, αναφέρεται.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...