Μoody’s: Κίνδυνος τράπεζες και ρευστότητα, αν καθυστερήσει η β’ αξιολόγηση!

Ξεκίνησε το «παιχνίδι» των εκβιασμών! Οι διεθνείς τοκογλύφοι, προειδοποιούν μέσω των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, για νέο μπαράζ μέτρων, τότε θα χτυπήσουν τις τράπεζές μας και θα χάσουμε την ρευστότητα της Ποσοτικής Χαλάρωσης από την ΕΚΤ! Χαρακτηριστική, είναι η εβδομαδιαία έκθεσή (Credit Outlook) της Moody’s, που κάνει λόγο για κίνδυνο στα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, αν δεν κλείσει γρήγορα η β’ αξιολόγηση!

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, επειδή θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους, περιλαμβανομένου του βασικού τους άξονα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019», τονίζει ο Οίκος αξιολόγησης από την Νέα Υόρκη!

Οι δανειστές, έχουν σχεδιάσει από την αρχή το πρόγραμμα των αξιολογήσεων, ώστε κάθε ελληνική προσπάθεια, για μείωση της ακραίας λιτότητας και κάθε αναπτυξιακή «ανάσα», να γίνεται σε περίοδο που να έχουμε ανάγκη την επόμενη δόση της χρηματοδότησης! Τώρα, επειδή η ελληνική Οικονομία, αντέχει δίχως τα λεφτά των δανειστών, μέχρι το καλοκαίρι, απειλούν τις ελληνικές τράπεζες, που ήδη έχουν κεφαλαιοποιηθεί τρείς φορές!

Συγκεκριμένα, στο report, αναφέρεται ότι «η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος στήριξης είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2017-19 και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα». Αν από την άλλη πλευρά, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, καθυστερήσει, κάτι που οι συντάκτες του δελτίου αναφέρουν ότι γίνεται επειδή η  Ελλάδα δεν δέχεται να νομοθετήσει τον νέο κύκλο δημοσιονομικών μέτρων για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, τότε οι κίνδυνοι για ατύχημα αυξάνονται σημαντικά.

Στο κείμενο, αναφέρεται ότι «αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των τραπεζών, δεδομένου ότι η πληγείσα από την κρίση οικονομία είναι πιθανόν να επηρεασθεί αρνητικά από μία ενδεχόμενη αναστολή νέων επενδύσεων και μία στενότητα ρευστότητας στην αγορά».

Μάλιστα, απειλούν τώρα, που οι ελληνικές τράπεζες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και έχουν θέσει Ηράκλειους στόχους για απομείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους!  «αυτά, όμως, έχουν καθυστερήσει λόγω της εκκρεμούς ακόμη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ορισμένα από τα εργαλεία αυτά αφορούν στην εξωδικαστική διαδικασία διαιτησίας, σε αλλαγές στον απαρχαιωμένο πτωχευτικό κώδικα, τη νομική ασυλία για τα στελέχη των τραπεζών που εγκρίνουν σχέδια επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένης περιουσίας».

Τέλος, στην έκθεση, αναφέρεται ότι ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ με την αύξηση των καταθέσεων σε αυτές και τη μειωμένη εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, αυτό το χρονικό σημείο, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Εδώ, η κυβέρνηση έχει στόχο την γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από εκεί, μπορούν να αντληθούν περί τα 4-5 δις ευρώ, τα οποία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό το στόχο, η Moody’s αναφέρει ότι «η πολυαναμενόμενη επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάποια χρονική στιγμή φέτος την άνοιξη, εξαρτάται επίσης από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι πιθανόν να βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και να προκαλέσει εισροές καταθέσεων από τα μετρητά, άνω των 15 δις ευρώ, που βρίσκονται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...