Προσκλητήριο «στους δημοκρατικούς πολίτες», ώστε το ΚΙΝΑΛ «να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» – Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών – Καλοδεχούμενη η υποψηφιότητά του, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Έκανε το βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά από την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά, η οποια δίνει μάχη με τον καρκίνο στον «Ευαγγελισμό». 

Στην ολιγόλογη δήλωσή του, ο Παπανδρέου  χρησιμοποίησε το σύνθημα «Νέα Αλλαγή» – παραπέμποντας για άλλη μία φορά στο 1981 και την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ,  ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν μετά από τα Μνημόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να γίνει ξανά μεγάλη», προσθέτοντας ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις «να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή», αλλά και «πρωταγωνιστής των εξελίξεων». 

Μίλησε για την διαμόρφωση «μίας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» – ωστόσο χαρακτήρισε το ΚΙΝ.ΑΛ «καταλύτη» για μία τέτοια εξέλιξη , πράγμα που υπονοεί ότι η σχετική πρόταση θα απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις. 

Στελέχη που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου  ανέφεραν μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ότι ο πρώην πρωθυπουργός στέκεται απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ – ενώ έσπευδαν να τονίσουν ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» έχει ως προϋπόθεση την διεύρυνση της απήχησης της «δημοκρατικής παράταξης». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ στην δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έχοντας φροντίσει ωστόσο να επιλέξει ως χώρο το Ίδρυμα Παπανδρέου – που παραπέμπει στο άλλοτε κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης. 

Η δήλωση Παπανδρέου έχει ως εξής: 

«Xρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή.
Για τους πολίτες και τη χώρα.
Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη.
Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.
Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.
Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή.
Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.
Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.
Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες,
να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.
Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».

Η πρόσκληση στους στενούς συνεργάτες για το Ίδρυμα Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε λάβει τις τελευταίες ώρες τις αποφάσεις του – για τις οποίες ενημέρωσε τηλεφωνικά την Φώφη Γεννηματά , η οποία, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη,  του ευχήθηκε «καλή επιτυχία, όπως και σε όλους τους υποψηφίους», παραμένοντας σταθεή στην απόφασή της να μην εμπλακεί στην εσωκομματικη μάχη, σε μία στιγμή που δίνει μάχη με τον καρκίνο. 

Νωρίτερα, το Γραφείο του ενημέρωσε κάποιους στενούς του συνεργάτες – όπως οι  Πέτρος ΛάμπρουΔημήτρης ΡέππαςΜιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος ΣαχινίδηςΓιώργος ΠεταλωτήςΑφροδίτη ΠαπαθανάσηΘανάσης ΠαπαγεωργίουΤόνια Αντωνίου, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, να παραβρεθούν στο Ίδρυμα Παπανδρέου, όπου βιντεοσκοπήθηκε η δήλωσή του από το συνεργείο της ΕΡΤ. 

Η σύσκεψη που είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιήθηκε τελικά μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, εντός του Ιδρύματος. Όπως είναι γνωστό, ο Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή, έχοντας ήδη ξεπεράσει το όριο των 45 μελών που απαιτούνται από το καταστατικό του ΚΙΝ.ΑΛ, ώστε να είναι κάποιος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. 

Ωστόσο, από το πρωί θα επαναληφθεί η συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για την υποψηφιότητά του, ενώ υπάρχει πρόταση για το άνοιγμα πλατφόρμας, στην οποία θα μπορούν να υπογράψουν όποιοι πολίτες το επιθυμούν. Πράγματι, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, μέσω Facebook, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη συλλογή υπογραφών.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στα social media:

Φίλες και φίλοι,

Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Παράταξης, πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων και καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας
προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντηρητική.
Η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την προσπάθεια, είναι απαραίτητη.

Η διαμόρφωση μιας νικηφόρας προοπτικής για την Παράταξή μας, που είναι προϋπόθεση για να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, είναι στα δικά μας χέρια.

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε σε πέρας αυτό το σπουδαίο έργο. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να συμπληρώσετε και να υπογράψετε τη φόρμα που ακολουθεί ή να εκτυπώσετε το έντυπο της φόρμας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να επικοινωνήσει με τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υποψηφιότητά του, ενώ ενδέχεται να έχει νέα επικοινωνία με τους άλλους υποψηφίους. 

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης υποψηφίων -παρότι, όπως είναι γνωστό, όλοι έχουν ανακοινώσει ότι προχωρούν κανονικά στην προεκλογική τους εκστρατεία , ανεξαρτήτως του τι θα έπραττε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ωστόσο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει δηλώσει ότι μία υποψηφιότητα Παπανδρέου θα άλλαζε τα δεδομένα, ενώ Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος (ο οποίος εκτιμάται ότι ως το πρωί της Πέμπτης θα έχει ολοκληρώσει τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών) έχουν διατελέσει στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. 

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...