Νέα ιστορικά χαμηλά για την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Νέο ιστορικό ρεκόρ επετεύχθη σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, χάρη στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας και του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος. Το προεκλογικό κλίμα ευφορίας είχε οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών σε υψηλά 12μήνου και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς σε ιστορικό χαμηλό.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική λόγω της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις, κάτι το οποίο ευνοεί τους ελληνικούς τίτλους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,88% με πτώση της τάξης του 2,7% από χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς βρέθηκε στο 1,734% με πτώση 3,8% και παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, στα 95 εκατ. ευρώ.

Σε σχόλιο της Morgan Stanley, οι αναλυτές προσπαθούν να δώσουν εξήγηση στο περίεργο φαινόμενο όπου τα ελληνικά 5ετή  αν και έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους από ότι αυτά του αμερικανικού δημοσίου (AA+), έχουν όμως και μικρότερο επιτόκιο. Οι επενδυτές τα προτιμούν και αυτό ίσως γίνεται γιατί εντός ευρωζώνης οι άλλοι τίτλοι όπως π.χ. της Γερμανίας ή της Γαλλίας, έχουν αρνητικές ή πολύ μικρές αποδόσεις. Ο συνδυασμός καλής απόδοσης και μειωμένων κινδύνων ανεβάζουν τα ελληνικά «χαρτιά» στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε πτωτικά, κάτι το οποίο αναμενόταν. Μετά το ξέφρενο ράλι τις τελευταίες ημέρες, πολλοί επενδυτές θέλουν να τραβήξουν τα κέρδη τους. Χθες, παρά τα συγκρατημένα αρχικά κέρδη οι μετοχές δέχτηκαν πιέσεις εν μέσω ρευστοποιήσεων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 816,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση -0,54%  ή απώλεια 4,45 μονάδων του δείκτη. Ο τζίρος αν και δεν θύμισε τις προηγούμενες ημέρες κρατήθηκε στα  60,07 εκατ. ευρώ.  Σημαντική πίεση δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές να είχαν απώλειες πάνω από 1%.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...