Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Kατηγορεί την Aθήνα για pushback μεταναστών

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Kατηγορεί την Aθήνα για pushback μεταναστών
Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Kατηγορεί την Aθήνα για pushback μεταναστών

Για pushback μεταναστών κατηγορεί την Ελλάδα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χτυπούν τους μετανάστες, τους κλέβουν τα τιμαλφή τους και τους εγκαταλείπουν. Όπως επισημαίνεται στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ “οι αιτούντες άσυλο/ μετανάστες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας σε δύο διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκαν στη νησίδα στο μέσο του ποταμού Έβρου με βάρκες, αφού τους έκλεψαν τηλέφωνα, χρήματα, τιμαλφή και παπούτσια και εγκαταλείφθηκαν εκεί. Στις 24 Φεβρουαρίου, 29 μετανάστες-αιτούντες άσυλο σώθηκαν από τον θάνατο από τους συνοριοφύλακές μας. Μετά τις συζητήσεις με τους ανθρώπους που υπέστησαν pushback συμπεραίνουμε ότι κάποιοι από αυτούς ήταν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Σερβίας ή Βουλγαρίας και “σπρώχτηκαν” στη χώρα μας”.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει στους προκλητικούς ισχυρισμούς του εις βάρος της χώρας μας σημειώνοντας: “Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, μία ομάδα 13 Αφγανών μεταναστών, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών μεταφέρθηκαν από το κέντρο μεταναστών στη Λέσβο από ελληνικές ομάδες ασφαλείας με τη δικαιολογία του τεστ κορονοϊού, και υπέστησαν push-back στην Τουρκία αφού τους χτύπησαν και τους πήραν τα πολύτιμα αντικείμενα και τα χρήματά τους”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “push back και παράνομες πρακτικές, που πραγματοποιούνται από την Ελλάδα συστηματικά, συμπεριλαμβανομένου σε ορισμένες περιπτώσεις του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ / FRONTEX, συνεχίζονται επί χρόνια. Περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες επεστράφησαν στην Τουρκία μέσω της τακτικής των push- back τα τελευταία τέσσερα χρόνια”.

Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί “την ελληνική κυβέρνηση και όσους εμπλέκονται στα push-backs να σταματήσουν τις ‘απωθήσεις’, τη μεταχείριση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία υπαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ καθώς και από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτηρήσει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στα κράτη μέλη βάσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας, εκφράζοντας με έντονο τρόπο την ενόχλησή του για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...